Ovakve slike se ne pamte: Gde je nestao Dunav pitaju se zapanjeni šetači na novosadskom Štrandu

0
1471

Na društvenim mrežama stanovnici Novog Sada objavljuju frapantne fotografije na kojima se vidi novosadsko šetalište “Štrand” i sprudovi koji su isplivali nakon povlačenja Dunava, kao i Most slobode ispod koga nema vode.

Naime, zbog izuzetno niskog vodostaja Dunava gotovo je potpuno stao saobraćaj teretnih plovila kroz mađarski deo te druge po veličini evropske reke, objavio je Radio-Košut.

Pročitajte i  Uskršnji zeka koji deci donosi poklon: Zašto je zec simbol Vaskrsa ako kokoška nosi jaja u gnezdu?

Ipak meteorolozi najavljuju da će narednih dana Dunav početi da raste.

Prema rečima predsednika Mađarskog saveza za plovidbu unutrašnjim vodama Atile Benčika, nivo Dunava je počeo da opada još u julu, a sada je toliko nizak da mogu da plove samo manje barže, čime je naneta velika šteta prevoznicima, prenosi RT Vojvodine.

Pročitajte i  Ovo se smatra najlepšim proročanstvom Tarabića: Mnogi jedva čekaju da se ostvari

Zbog rekonstrukcije niza pruga ni železnica ne može da preuzme svu poručenu robu, a najveća šteta naneta je u transportu rude gvožđa, poljoprivrednih kultura, veštačkih đubriva i velikih kontejnera.

Prema podacima Državne službe za merenje voda jutros je visina Dunava iznosila kod Komaroma 107, kod Estergoma 93, kod Budimpešte 154, pored Dunaujvaroša 22, Baje 74, a Mohača 72 centimetra.

Pročitajte i  Zbog nje je Meša Selimović ostavio ženu i dete! Pisao joj je najlepše stihove, a ona bi sa njim krenula i u SMRT!

Izvor: Tanjug, Kurir

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime