Нестварна лепота! Плутајућа острва на СКРИВЕНОМ МЕСТУ у Србији остављају БЕЗ ДАХА (ФОТО)

0
1916
Фото: Јутјуб/принтскрин/ЛОВ И РИБОЛОВ

На рубу Делиблатске пешчаре, усред војвођанске равнице, у живописном селу Делиблато простире се оаза мира и тишине Специјални резерват природе „Kраљевац”. Језеро Kраљевац са плутајућим острвима, околним тршћацима, шумама, ливадама и пашњацима одликују се богатством и разноврсношћу биљног и животињског света.

Специјални резервату природе „Kраљевац” је подручје јединствене природне лепоте где плутајућа острва померана јаким ветром по површини воде непрекидно мењају околни пејзаж. Плутајућа острва представљају остатке низијских тресава, једних од глобално најређих и најугроженијих типова станишта, као и једно од последњих уточишта ретке биљне заједнице барске папрати и мочварне иве на нашим просторима. Плутајућа и стална острва са воденим окнима и подземним изворима који не мрзну ни током највећих зима представљају значајно станиште за рибе, укључујући глобално угрожену умбру. У чистој и мирној води језера Kраљевац често се могу видети видре.

Pročitajte i  Чудесна исцељења која су се догодила пред моштима Светог Василија
Фото: Јутјуб/принтскрин/ЛОВ И РИБОЛОВ

Резерват је део међународно значајног подручја за птице и биодиверзитет (ИБА) и представља значајно гнездилиште бројних ретких врста птица мочварица, међу којима се истичу мрка и жута чапља, гак, чапљица, еја мочварица, као и глобално угрожена патка њорка. Белобрка и црна чигра, као велики и мали вранац редовно се хране рибом на овом подручју. Лесни одесеци који окружују језеро Kраљевац место су гнежђења великих колонија пчеларица.

Pročitajte i  Икона Богородице Пећке: Учинила је многа чуда у граду Пећи, ношена је у литији кроз град и од куће до куће домаћина

Оближњи пашњаци са остацима континенталне степе једно су од последњих уточишта угрожених врста степских глодара текунице и слепог кучета у Србији. Резерват пружа посетиоцима изванредне могућности за бављење спортским риболовом, пешачењем, веслањем, посматрањем птица и фотографисањем природе. Уједно резерват представља јединствен научни полигон и учионицу на овореном за ђаке, студенте и истраживаче.

Pročitajte i  Данас је Спасовдан, дан који доноси СРЕЋУ: Све планове које имате обавезно започните!

Извор: Специјални резерват природе “Краљевац”

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име