Neverovatna priča Srpkinje, oficira u Italiji: Svi su nas gledali kao ubice, koljače, zveri, ratne huškaše… Pokušavala sam podignem ugled otadžbini i nikad nisam zaboravila odakle sam

0
908

Biljana Telecki se rodila u Splitu 1973. godine kao dete oficira Jugoslovenske ratne mornarice. Za sebe kaže da je i sa majčine i sa očeve strane vojvođanski starosedelac.

“Moja mlađa sestra i ja smo provele mladost u Splitu. Uvek se rado setim tih dana, iako se više nikada nisam vratila u Split. Teško mi je samo na tu pomisao,” priča Biljana.

Srpkinja oficir u Italiji

Kaže da je došla u Rim 1991. godine, u martu, pre početka rata udala se za Italijana i dobila ćerku. U međuvremenu, izbio je rat u Hrvatskoj, i njena majka i sestra tom prilikom odlaze nazad za Beograd, dok je otac ostao u Splitu.

– Otac je bio na bolovanju kada je tzv. hrvatska vojska opkolila Loru i Vojnu Komandu. On je ostao izolovan u zgradi gde smo živeli, na Blatinama gde su svakodnevno sve stanare mlatretirali naoružani Hrvati, sa fantomkama, oca su i tukli, objašnjava Biljana Telecki.

Kako kaže, njen otac konačno u novembru stiže u Srbiju preko Bosne.

“O ovoj temi bih mogla napisati knjigu, i o Hrvatima i o Srbima koji su sa priličnom dozom netrpeljivosti tretirali izbeglice iz Hrvatske , Slovenije i BiH. No, svakome svoje na dušu,” dodaje ona.

Pročitajte i  Glamočko gluvo kolo: Ponos Ličana i Krajišnika, najbolje narodno kolo u Evropi, a od 1982. deo UNESKOVE svetske kulturne baštine

Biljanin otac 1993. godine gubi život kao oficir u 47-oj godini. Ona dodaje kako joj više nije bilo povratka, tako da je brzo shvatila da joj nema druge nego da se navikne na italijanski mentalitet.

– Moj cilj je bio da se što pre naviknem na italijanski jezik i da se uklopim u društvo, a to sam i uradila. Nastojala sam da moje balkansko-srpske karakteristike uklopim u ovdašnji život, kulturu i esenciju “italijanstva” tako da sam danas neka vrsta srpsko-italijansko-balkanskog hibrida što mi se sviđa. Dakle u ovih skoro 27 godina sam puno toga radila i naučila, ali nikada zaboravila odakle sam.

Srpkinja oficir u Italiji

– Kao i svi Srbi koje sam upoznala u Rimu, ni meni nije bilo lako ovde, posebno za vreme rata. Svi su nas gledali kao ubice, koljače, zveri, ratne huškaše. Meni nisu zanimali takvi komentari i gde god da sam mogla, pokušavala sam da promovišem našu istinu o svemu što se zapravo desilo. Polako uspevamo u tome. Rim je jedan vrlo specifičan grad i naravno, neke političke i geopolitičke teme se osećaju više nego u nekim drugim delovima Italije. Dakle, svi mi, iz dijaspore smo pokušavali da podignemo ugled našoj otadžbini Srbiji i onome što smo – Srbi, priča Biljana.

Pročitajte i  Kako su nastali nazivi za rodbinu: Svekrva je najgore prošla

Kako joj ne bi bilo dosadno, ona je dugo godina trenirala tekvondo i osvojila je crni pojas i kvalifikaciju instruktora.

– Pored iskustva u borilačkim veštinama, sudski sam tumač krivičnog Suda Rima i krivičnog suda grada Čivitavekija. I da mi i dalje ne bi bilo dosadno, konkurisala sam za Rezervne Oficire Italijanske Vojske. Prošla sam sve selekcije i postala oficir. Moram reći da mi je velika čast služiti u italijanskoj vojsci i uvek sam nastojala da ne ukaljam italijanski grb u operacijama i saradnji sa stranim vojskama. Naravno, isto važi iza moje srpsko poreklo. Mi smo svi “ambasadori “naše zemlje i našeg porekla, priča Biljana.

Kaže kako je bila na Kosovu i kako mnogi pričaju o svetoj zemlji, a nikada Gračanicu nisu ni videli.

– Videla sam i kakav odnos imaju Italijani prema Srbima, Kosovu i posebno prema srpskim svetinjama. Mesto koje mi je ostalo u srcu je Manastir Sokolica i Manastir Duboki Potok. I da mi i dalje ne bilo dosadno, postala sam član Međunarodnog Udruženja međureligioznog dijaloga “Karol Vojtila” gde su članovi udruženja hrišćani, jevreji, muslimani, a ja sam odgovorna za komunikaciju sa pravoslavnom crkvom.

Pročitajte i  Toliko su se voleli, da su UMRLI JEDNO ZA DRUGIM: Večna ljubav čuvene Riske bila je kao scenario za romantični film

Biljana kaže kako joj posebno zadovoljstvo pričinjava što je postala novi predsednik srpske crkveno školske opštine “Sveti Sava”.

Srpkinja oficir u Italiji

– Čeka nas veliki izazov u novoj godini kao Udruženje Srba u Rimu i iskreno se nadam da će nam pomoći što više pripadnika naše dijaspore u Rimu i Italiji.

Biljana za kraj kaže kako joj je najdraža uloga, uloga bake u kojoj se ostvarila pre mesec dana.

– Postala sam baka jedne divne devojčice pre mesec dana na koju ću, nadam se, uspeti da prenesem srž našeg postojanja kao Srba i nadam se da će se ta moja srpska esencija i pripadnost prenositi do poslednjeg srpskog gena mojih potomaka, završava Biljana.

Srpkinja oficir u Italiji

Espreso

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime