Neverovatno: Iskopan srpski svetac, koji nije istrulio nakon 82 godine

0
1442

Iskopan srpski svetac, episkop Mardarije, prvi srpski episkop u Americi

Iskopan srpski svetac nije istrulio ni nakon 82 godine!

Pre skoro 10 dana otkrivene se mošti epsikopa Mardarija Uskokvića koje su se od njegove sahrane, decembra 1935. godine nalazile u crkvi manastira Svetog Save u Libetvilu, Ilinoj.

Otvaranjem groba videlo se da mošti nisu istrulele, a prvi srpski episkom u Americi i dalje drži krst.

Sveštenik Nikolaj Kostur posvedočio je o ovom događaju.

iskopan srpski svetac

U trenutku kada su mošti izvađene iz groba, 5. maja, pojane su pashalne himne i tropar ”Hristos voskrese”, po srpskom i ruskom napevu, zbog duboke ljubavi i posvećenost Svetog Mardarija ovim slovenskim tradicijama.

Mošti iz groba izvađene su uz pojanje tropara “Hristos voskrese” i odmah su položene u metalni kovčeg.
Prvo su pregledana stopala, kao jedini vidljivi deo tela.

Kosti na stopalama su imala zlatno žutu boju. U rukama Svetog Mardarija bio je krst koji je i dalje držao čvrsto. Povukavši rukav sakosa, ukazale su se ruke Svetog Mardarija koje su bile u potpunosti očuvane. Jasno su bile vidljive koža, nokti i dlake, i u tom trenutku je postalo sasvim očigledno da se radi o netruležnim moštima, a ne samo o kostima – svedoči, sveštenik Nikolaj Kostur, a objavljeno je na sajtu SPC.

Telo Svetog Mardarija izvađeno je iz metalnog sanduka i položeno na unapred pripremljene stolove i detaljno pregledano.

Na redovnom zasedanju Svetog arhijerijskog sabora Mandarije je proglašen za sveca i ubeležen u Kalendar svetih Spc. Njegov praznik obeležavaće se 12. decembra.
Mardarije Uskoković je bio prvi srpski episkop u Americi koji je sagradio Srpski pravoslavni manastir Svetog Save koji se nalazi u Libertivilu u SAD-u. Episkop Mardarije je pravio velika odricanja, pa je u to doba nastala izreka ”Crkvu gradi, umire od gladi”. Zemljište na kome je manastir sagrađen kupio je episkop Mardarije Uskoković.

Kurir

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име