NA DANAŠNJI DAN UMRO JE NIKOLA PAŠIĆ: Duhovite anegdote o ćutljivom političaru poznatom pod nadimkom Baja

0
2087
Spomenik Nikoli Pašiću u Beogradu

Nikola Pašić, poznat pod nadimkom Baja, umro je na današnji dan  1926. godine. Bio je jedan od najznačajnijih političara u istoriji Srbije i Jugoslavije, osnivač i vođa Narodne radikalne stranke.

Sastavio je 22 vlade u vreme tri kralja: Aleksandra Obrenovića, Petra i Aleksandra Karađorđevića.

Rođen je u Zaječaru od oca Petra i majke Pene. Oženio Đurđinom Duković, ćerkom bogatog tršćanskog trgovca žitom, Srbina. Venčali su se u Firenci, u ruskoj crkvi, a ne u Trstu, u srpskoj, jer je tako želeo mladoženja, da se ne bi mnogobrojni Srbi koji žive u Trstu sjatili na dan venčanja. Nikola Pašić je imao sina Radomira i ćerke Daru i Pavu.

Tadašnji predsednik Vlade bio je ćutljiv po prirodi. Njegova ćutanja bila su rečitija od brilijantnih, zapaljivih i bombastih govora onih koji su imali potrebu koju, Pašić nije imao – da zasenjuje prostotu.

Nikola Pašić
Nikola Pašić

Govorio je: “Srbi jesu mali narod, ali većeg između Beča i Carigrada nemamo”.

Niko se na političkoj sceni nije održao tako dugo kao Baja – a malo koji političar se svojim zanatom (“politika je kurva”, kaže stara srpska izreka) bavio u tako komplikovanim vremenima, uz tako mnogo političkih neprijatelja i – sa tako malo javno izrečenih reči.

“Zna Baja šta radi”, govorile su njegove pristalice.

“Baja jedno kaže, drugo misli, a treće uradi!”, gunđali su oni koji nikako nisu uspevali da dokuče šta on radi.

A njegova uzrečica:”Može da bidne, ne mora da znači”, i dan-danas se čuje u srpskim kafanama, kao svojevrsna interpretacija Ajnštajnovih teorija o relativitetu, primenjenih na stvari obične i svakodnevne.

Najzad, ne treba zaboraviti da je Nikola Pašić poslužio kao inspiracija Radoju Domanoviću, za jednu od najbrilijantnijih pripovedaka srpske književnosti  “Vođu”, u kojoj narod ide za”mudrim” starcem koji ćuti, sve dok, popadali na dno ponora, ne otkriju da je vođa slep!

Mnogi savremenici su kritikovali Pašića. Pera Todorović u časopisu “Nova Evropa” svojevremeno piše:”On nikada ne zna jasno ni šta hoće ni šta neće. On hoće sve i neće           ništa”.

List “Balkan” je pisao anegdote o Nikoli Pašiću , za koje je smatrao da će čitaocima biti “lake i prijatne”, jer Predsednik u javni život “unosi jedan osobit humor”.

Ko je u pravu?

U Sporu dva radikalska prvaka trebalo je da presudi Nikola Pašić. Primi prvoga, sasluša ga pažljivo, i kaže mu:

– U pravu ste, gospodine!

Primi drugoga, sasluša i njega pažljivo, pa mu kaže:

– U pravu ste, gospodine!

Sekretar koji je tu bio prisutan, ne izdrža:

– Ali, gospodine predsedniče, kako ste mogli jednom da kažete kako je u pravu, i drugom da kažete kako je u pravu? To nema misla!

A Pašić, kažu, pogladio je bradu:

– Momče, i ti si u pravu!

Pašić i francuski novinar

A jedna anegdota iz Niša – gde je Pašić primio nekog francuskog novinara, ispričavši mu stvari koje su mirisale na evropski politički skandal. Kada je upitan, uzgred, za kraj, o ličnim i porodičnim stvarima, Baja je mrtav hladan, rekao pogrešno ime svoje supruge. A na čuđenje prisutnih, kad su novinara ispratili, mirno objasnio:

– Pa, kad sutra izbije skandal, ja ću da kažem kako je štampa sve izmislila – evo, novinar ne zna ni kako mi se žena zove!

 

izvor: srpsko-nasledje.co.rs/, wikipedia

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име