Нишлијка измислила бурек који не гоји: Хрскав и сластан, а здрав!

Дејана Станковић је млада мама из Ниша, која је решила да породиљско боловање искористи не само да одгаја своје малишане – ћеркицу Николину (4) и близанце Михајла и Даницу, већ и да покрене један сјајан изазов, који је на концу свега препородио њено, али и здравље читаве њене породице.

Наиме, 32-годишња Нишлијка 2018. годину посветила је посебном режиму исхране – оном који у потпуности искључује бели шећер, бело брашно и квасац, а на ово се обавезала и јавно путем свог Инстаграм профила.

“Крајем прошле године, због темпа живота, обавеза и неспавања које прати све маме, сусрела сам се са озбиљним падом имунитета, а вратили су се стари и јавили нови здравствени препарати. У помоћ сам позвала пијацу, а не препарате и после само две недеље исхране без брашна и шећера, уз коришћење прописане терапије, наравно, налази су били уредни, а ја сам се осећала одлично”, почиње причу наша саговорница, и тврди да се никада није осећала, али ни изгледала боље.

 

View this post on Instagram

 

Četiri različita perioda života…a jedna bluza 😂! Kad smo se zabavljali i prvi put otišli do Beograda zajedno, pa prva trudnoća, pa 20 dana nakon druge trudnoće i ova poslednja je od pre 10tak dana, kad smo svo petoro išli u taj isti Beograd. Nekoliko puta je Pedja hteo da je baci…”aman više, baci tog Betmena!” 😂😂😂! Tako on zove bluze sa miš rukavima 🤷😂. Čak sam i jednom neku opkladu izgubila, pa je trebalo da je bacim sama. Ne mogu i gotovo! Ne fali joj ništa, udobna je, lepa, izgleda kao nova, a nit’ je marka, nit’ Bože daj. Na pijaci sam je kupila…Meni je dobra, a i toliko toga smo prošle zajedno 💕! Imamo li još nekoga sa sličnom situacijom ili da Betmen leti? 😂

A post shared by Dejana Stankovic (@stankovic.dejana) on

Симпатична Нишлијка открива да је највећа препрека у спровођењу оваквог режима чињеница да велики број намирница, за које никад не бисте ни помислили, чак и производи уз чији назив увек иде “здраво”. Ипак, уз мало воље и домишљатости пронашла је начин да и тај камен спотицања превазиђе, и узела ствар у своје руке – сада већину ствари једноставно прави сама: џем без шећера, слане намазе, домаћи суви зачин, домаћи крем…

Pročitajte i  Маска за опоравак косе и јачање длаке: Будите нежни према својој коси уз помоћ природних састојака

Дејана признаје да с времена на време осети потребу за нечим “забрањеним”, а једном приликом шетајући Нишом, била је толико опијена мирисом бурека, да је решила да по сваку цену осмисли бурек без кора од пшеничног брашна. И успела је! Направила је просо бурек.

– Водила сам се тиме да треба да буде хрскав и са сиром, па сам скувала просо и у тепсију ређала ред проса, ред сира, па опет просо. Све сам фино премазала уљем, убацила у рерну и после 40 мин, моја чула укуса и мириса су била потпуно задовољена”, испричала је и открила да уме да “завара” и децу тако што им у кутији за прави чоколадни крем сервира онај домаћи од лешника и урми, па са њим навале на палачинке (од спелтиног или хељдиног брашна).

 

View this post on Instagram

 

143/365 Kad te @kototamo inspiriše, cela kuća na hranu miriše ❤️! Sandrine piknik korpice sa lisnatim testom su mi bile tako primamljive, da sam morala da nađem način da napravim lisnato testo bez belog brašna 😋! U pomoć sam pozvala maminu čuvenu plavu svesku i recepte za sva vremena, malo prilagodila sebi i brzinski izlistala domaće lisnato testo od speltinog brašna. Dakle, zamesite 500gr speltinog brašna, 3 šoljice hladne vode (one baš male, za kafu), 1 šoljicu zajtina i 1kašičicu soli. Ostavite testo da odstoji 10min. Zatim ga razvucite i po površini narendajte maslac (pakovanje od 125 gr podelite na 3 dela). Ispreklapajte testo i ostavite još 20min. Postupak ponovite još 2 puta. Na kraju testo secite na kocke ili kako god želite i pecite u podmazanom plehu na 200°. 👉Ono što je važno jeste da testo uvek preklapate na isti način. Ja sam sva tri puta preklapala “gore, dole, desno, levo”, jer ima neka dečija pesmica koja je ovih dana kod nas hit, pa je svi pevamo! 🤷😂 I tako, izlistah ja domaće lisnato, sledeći put ću Sandrine korpice, a vi izlistajte na 👈, da vidite šta sam još napravila od ostatka testa ❤️!

A post shared by Dejana Stankovic (@stankovic.dejana) on

Извор: Блиц жена/Фото: Инстаграм принтскрин

Pročitajte i  Са манастирске трпезе: Посне макароне са туњевином готове за десетак минута
Inicijalizacija u toku...
Povezano Widget End -->

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...