Kako je Petar Petrović Njegoš prokleo Crnogorce koji se odriču srpstva

0
20570

O stihovima koji svjedoče da je Njegoš jasno razdvajao nacionalno i vjersko, te da nije poistovjećivao srpstvo sa pravoslavljem, kako smatraju crnogorski nacionalisti, pisao je magazin “Sedmica”. Naime, Njegoš je opraštao onima koji promijene vjeru, ali nije opraštao onima koji se „zvati Srbima ne hoće“…

Načelo narodnosti (nacije) kroz istoriju Crne Gore predstavljalo je značajan element jer se time čuvala svijest o sebi, svom porijeklu, svojoj ulozi i udjelu u doprinosu u opštim srpskim ciljevima. To se jasno vidi i iz Njegoševog djela „Lažni car Šćepan Mali“, u kome on, na jednom mjestu, riječima Tanasija Mrkojevića, jasno kaže:

Pročitajte i  SRBI U TRADICIJI IMAJU CRNI PETAK! Još je Vuk Karadžić znao za njega i opisao ga kao nešto JEZIVO! Evo i zašto!

„Svaki Srbin koji se prevjeri

Prosto vjeru što prigli drugu

No mu prosto ne bilo pred Bogom

Što ocrni obraz pred svijetom

Te se zvati Srbinom ne hoće…“

Narod je ovakvim mislima, preko načela narodnosti, stvarao i određivao svoj sistem vrijednosti, bogatio svoje kulturno nasleđe, čuvao svoj istorijski kontinuitet, a pojedinac ispunjavao obaveze prema zajednici kojoj je pripadao i ona prema njemu.

Pročitajte i  Sutra slavimo Svetog Mratu: Srbi obeležavaju i kult vuka, a da bi se svetac umilostivio POŠTUJU SE OVI OBIČAJI!

Tako je Njegoš, oblikovanjem i čuvanjem načela srpske narodnosti u Crnoj Gori otkrivao i opisao najdublja etička načela naroda i sredine u kojoj je ponikao.

„Treba služit česti i imenu!“ – kaže Njegoš. Ova odluka znači riješenost služenju srpskom imenu, što znači – opstanku; a to služenje je ujedno najveća čast, nezavisno od cijene kojom se plaća ta doslednost.

Pročitajte i  Slavimo Mitrovdan: Obeležavamo veliki praznik i krsnu slavu, a ovaj običaj posebno treba ispoštovati!

Izvor: Magazin Sedmica

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime