Нова техника градње куће стигла у Србију: Квадрат кошта само 190 евра, а кућа готова за ДАН

0
1777

Да изгради кућу за један дан, не залива плочу и плаћа мајсторе који ће радити месецима сан је сваког домаћина.

Овај сан је лако остварив, јер је таква технологија већ измишљена и годинама се примењује у Канади, САД и Русији. Како преносе “Новости”, реч је о грађевинским панелима који већ имају уграђену изолацију, димензије се праве по поруџбини и склапају за један дан!

Нова технологија је стигла напокон и у Србију, а прве такве куће у изграђене су у Бачкој.

Процес изградње је стоструко бржи, а бенефити су много већи него код класичне градње. Коначно, ево о каквим се тачно кућама ради!

нова техника градње куће

У питању су куће од тзв. сип одн. сендвич панела. У Србији су најтраженије оне од 60 квадрата због економске ситуације, а велика предност је што могу лако да се дограде и прошире.

Pročitajte i  Како се правилно честита Васкрс: Христос воскресе, васкрсе, васкресе... Само два облика су прихватљива у нашем језику!

Материјал је јефтин, јер је у носиоцу конструкције стиропор, па се не ради додатна изолација. Сип панел је врста готових грађевинских плоча за монтажну градњу.

Плоче се састоје од изолационог материјала у сендвичу између две снажне облоге, а у градњи се међусобно повезују дрвеним гредама. Управо захваљујући томе што већ имају изолацију, скраћује се време изградње.

нова техника градње куће

– Оквирна цена је од 190 евра по квадрату, а купац добије кућу у сивој фази – каже за “Новости” инжењер Игор Царевић из компаније СИП Тецхнологy која је прошле године учествовала у акцији „Градимо срцем“ и том приликом једној породици поклонила кућу. – То значи да за 10.000 евра може да се добије кућа од 50 квадрата.

Pročitajte i  Раскошна башта до првих мразева: Најбољи начин да гајите петуније

Ова технологија је осмишљена тридесетих година 20. века, али је заживела тек када је пронађен начин да се направе панели, па су овакве куће почеле да се граде почетком новог миленијума.

Осим што су јефтини и што се брзо монтирају, ови панели имају и своје додатне предности:

нова техника градње куће

Ови панели су се одлично показали на екстремно хладним температурама, јер када постигну извесну температуру – не морају да се догревају.

– Довољно је мало енергије да се угреју, а пошто зидови нису бетонски, не пропуштају топлоту – објашњава Царевић – Одлично реагују и на екстремним врућинама, пошто се просторије лако охладе.

Pročitajte i  Акција траје још данас: Више од 1.000 људи искористило бесплатну CarGo услугу за вакцинацију

Куће се брзо граде, јер се зидови секу по задатим мерама још у фабрици, а на лицу места се склапају дрвеним гредама или челичним конструкцијама.

Панели могу да буду дебели од 124 до 224 милиметара. Дебљина панела од 15 сантиметара замењује зид од цигле дебео 150 сантиметара.

Највећа предност је што нема бетонских и земљаних радова, као ни спорих прљавих послова, па се кућа заврши буквално за један дан.

Када се у фабрици направе панел-плоче на терену није потребна дорада.

Панели су еколошки чисти па се често користе у изградњи медицинских објеката.

Погледајте и како се за 5 дана монтира кућа од сендвич панела:


Извор: Новости

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име