Novi Pazar, Sjenica i Uvac: Izaberi svoju avanturu #vidisrbiju!

0
955
Novi Pazar

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić i v.d. direktorka Turističke organizacije Srbije, Marija Labović, u pratnji novinarskih ekipa, obišli su Novi Pazar i Sjenicu.

Sa istorijom i  kulturnim bogatstvom ovog kraja upoznali su se šetnjom po starom gradskom jezgru Novog Pazara, gde su imali prilike da posete Altun alem džamiju, sagrađenu sredinom 15. veka i Isa-begov hamam, jedini preostali sakralni objekat iz perioda osnivanja Novog Pazara.

Rasim Ljajić u poseti Novom Pazaru i okolini

Gastronomiju regiona su upoznali kroz degustaciju čuvenog specijaliteta- mantija.

Pročitajte i  Dobrodošli u Suboticu: Mesto sa prostranim ravnicama, slasnim gombocama, prelepim nacionalnim parkom i neprocenjivim kulturnim nasleđem

Nakon toga, delegacija je obišla Petrovu crkvu, najstariji spomenik crkvene arhitekture na prostoru Srbije i prvobitno središte raške episkopije.

Tokom posete Novom Pazaru Labović je sa novinarima obišla i manastire Đurđevi stupovi i Sopoćani. Manastir Đurđevi stupovi je  zadužbina velikog župana Stefana Nemanje, koji je podignut u 12. veku, dok je manastir Sopoćani podigao kralj Stefan Uroš u 13 veku. Prilikom posete manastirima imala je prilike da se, kroz razgovor sa bratstvom manastira, upozna sa istorijom i načinom života u manastirima.

Pročitajte i  Rajhlova palata u Subotici: Remek delo Mađara iz Apatina kojim se Srbija ponosi
Uvac

Narednog dana u prirodne lepote ovog kraja, uverili su se posetom Specijalnom rezervatu prirode “Uvac”, najvećem staništu beloglavog supa u Evropi, gde su obišli poznati vidikovac Molitva, odakle se pruža pogled na meandre Uvca.

Potom su iskoristili priliku da i čamcima obiđu područje Specijanog rezervata prirode.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime