Нови Пазар, Сјеница и Увац: Изабери своју авантуру #видисрбију!

0
1498
Нови Пазар

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација, Расим Љајић и в.д. директорка Туристичке организације Србије, Марија Лабовић, у пратњи новинарских екипа, обишли су Нови Пазар и Сјеницу.

Са историјом и  културним богатством овог краја упознали су се шетњом по старом градском језгру Новог Пазара, где су имали прилике да посете Алтун алем џамију, саграђену средином 15. века и Иса-бегов хамам, једини преостали сакрални објекат из периода оснивања Новог Пазара.

Расим Љајић у посети Новом Пазару и околини

Гастрономију региона су упознали кроз дегустацију чувеног специјалитета- мантија.

Након тога, делегација је обишла Петрову цркву, најстарији споменик црквене архитектуре на простору Србије и првобитно средиште рашке епископије.

Током посете Новом Пазару Лабовић је са новинарима обишла и манастире Ђурђеви ступови и Сопоћани. Манастир Ђурђеви ступови је  задужбина великог жупана Стефана Немање, који је подигнут у 12. веку, док је манастир Сопоћани подигао краљ Стефан Урош у 13 веку. Приликом посете манастирима имала је прилике да се, кроз разговор са братством манастира, упозна са историјом и начином живота у манастирима.

Увац

Наредног дана у природне лепоте овог краја, уверили су се посетом Специјалном резервату природе “Увац”, највећем станишту белоглавог супа у Европи, где су обишли познати видиковац Молитва, одакле се пружа поглед на меандре Увца.

Потом су искористили прилику да и чамцима обиђу подручје Специјаног резервата природе.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име