Novorođenče ostavljeno na pragu čajetinske crkve od milja nazvali Gavrilo: Slučaj kakav se ne pamti u opštini za čitavih 40 godina

0
1127

Tek rođeno muško dete teško tri kilograma u utorak ujutru, baš na dan Svetog apostola i jevanđeliste Jovana Bogoslova, ostavljeno je na pragu crkve Svetog arhangela Gavrila u Čajetini.

Čajetinka Nada Milošević nije ni sumnjala da će tokom šetnje svog psa naići na bebu koja je ostavljena na pragu crkve. Nju je ka bebi povukao ljubimac, a ona je i dalje uzbuđena zbog svega što se tog jutra desilo.

– Ja sam čula nešto što mi je ličilo više na mačiće, psi najčešće na njih reaguju, ali je pas bio uporan, pošla sam da vidim šta je, i našli smo bebicu na pragu crkve, plakala je. Pozvala sam sveštenika i njegovu ženu, još sam uzbuđena, ne mogu da shvatim takav čin – kaže Nada.

Pročitajte i  MONAH ARSENIJE JOVANOVIĆ O SVOM SPASENJU IZ PAKLA DROGE: Ovako svedoči ostroški podvižnik o izlečenju kroz veru i stradanju bliskih prijatelja

O pronalasku bebe odmah je obavešten MUP, ali i Hitna pomoć.

Beba je preneta na odeljenje neonatologije užičke bolnice, pišu Novosti, njeno zdravstveno stanje je stabilno, zbrinuta je i ima sve što je potrebno. Međutim, ni nakon nedelju dana ne zna se ništa o majci koja ga je ostavila.

– Ovo je prvi put za 40 godina koliko postoji naše odeljenje da imamo dete nepoznate majke – rekla je za Novosti dr Đurković. – Nama se svakodnevno javljaju porodice koje nude hranu, benkice, drugu odeću za bebicu, ali ništa od toga zasad nije potrebno. Beba ima sve što joj je neophodno. Svi koji na bilo koji način žele da pomognu ovom dečaku, mogu da se jave Centru za socijalni rad u Čajetini, koji je nadležan u ovom slučaju.

Pročitajte i  Pismo Ajnštajna Milevi Marić koje svedoči o njenom teškom položaju u braku: Neljudski zahtevi koje je veliki naučnik postavio svojoj ženi

Ko je i zašto ostavio novorođenče još je nepoznato. Policija vodi intenzivnu potragu za bebinom majkom i ocem. Prvi trag u tome bio je snimak sa jedne od stambenih zgrada u Čajetini, na kom je zabeleženo da se u utorak ujutru oko 5.50 pojavio automobil, koji se nakratko zaustavio nedaleko od crkve. Utvrđeno je da je čovek tog jutra tražio parking i da radi u Čajetini.

“Novosti” saznaju i da je policija proveravala zdravstvene kartone svih trudnica u poznoj trudnoći u ovom kraju, ali ni to nije dalo nikakve rezultate u istrazi. To govori, navode upućeni u slučaj, da ili porodilja nije prijavila trudnoću lekarima, ili da ona nije uopšte iz ovih krajeva, što je, dodaju, manje verovatno.

Pročitajte i  Gradonačelnik Bakić prisustvovao obeležavanju dvanaeste godišnjice od osnivanja Zavičajnog udruženja "Dalmacija" iz Subotice

– Kakva je dalja sudbina dečaka, zavisi od toga da li će biti pronađeni roditelji, odnosno majka. Ako budu pronađeni, biće odrađena procedura koja će pokazati da li su roditelji podobni, odnosno da li će biti lišeni roditeljskog prava – kazao je Pajo Bogdanović, direktor Centra za socijalni rad u Čajetini.

(Večernje novosti, Opanak, TV Prva)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime