Unikatni zlatnici numizmatičke zbirke Muzeja Srema procenjeni na desetine miliona dolara

0
1612
Zbirka novca Muzeja Srrema

 Unikatni zlatnici Konstantina Velikog primamljuju poglede svetske javnosti uperene na iskopine rimskog grada Sirmijuma, na prostoru današnje Sremske Mitrovice. Njihova vrednost procenjuje se na desetine miliona dolara, a verne kopije mogu se videti u Muzeju Srema.

Antičko-vizantijska numizmatička zbirka Muzeja Srema nalazi se u sastavu Arheološkog odeljenja, ali zbog svoje brojnosti (preko 30.000 komada) i značaja zahteva poseban tretman, te je stoga i izdvojena kao samostalna muzejska jedinica 1977. godine.

Prikupljanje novca počelo je još 1948. godine, ali na značaju dobija 1952. nakon slučajnog otkrića velike ostave rimskog novca u Bikić Dolu, koja od tada postaje srž antičke numizmatičke zbirke.

Najbrojniji novac u zbirci je iz doba Rimskog carstva od I do IV veka sa područa Sirmijuma i sremskih lokaliteta. Novac je uglavnom je od bronze i bakra osim stotinak primeraka srebrnog novca i 34 zlatnika.

Bronzani novčić sa likom Proba
Srebrni novčić Trajana Decija

Od ostava najveći značaj svakako predstavlja, danas u svetu poznata ostava od 33 zlatnika  od kojih su četiri svetski unikati.

Ove zlatnike pronašao je leta 1973. meštanin Zlatenko Kuzminac. -Kao gimnazijalac sam učestvovao u arheološkim iskopavanjima..na petak 13. na dubini od pet-šest metara pronašao sam zlatnike umotane u komad ugljenisane kože. Nisam ni slutio o kakvom blagu se radi i koliko bogatstvo sam imao u rukama! Posle se ispostavilo da su u pitanju 33 zlatnika, od kojih četiri sa likom cara Konstantina ogromne vrednosti jer ih nema nijedan muzej, niti ijedna kolekcija u svetu -priseća se  Kuzminac, kako prenosi “Blic”.

Unikatni zlatnik Konstantina Velikog

Pretpostavlja se da istorija ovih novčića počinje 324. godine kada je osnovana kovnica novca za vreme Konstantina Velikog. Kovnica koja je radila i tokom Seobe naroda se 1405. godine poslednji put spominje, te se smatra da pored dubrovačke ima najduži period rada u našoj zemlji.

Trideset tri zlatnika dodeljivao je sam car Konstantin kao nagradu posebno zaslužnim građanima. Jedan od njih, poreklom iz Sirmijuma za vreme vladavine Konstancija Drugog, sina velikog cara, biva proteran zbog učestvovanja u zaveri te pre odlaska zakopava dobijene zlatnike.

Poznati američki kolekcionar Pegan je kako piše “Vojvodina Info” nudio stotine miliona dolara za četiri ključna zlatnika ili je predlagao izmeštanje grada radi daljih iskopavanja što je naš Zakon o kulturnom blagu sprečio.

Inače, najstariji novac u muzejskoj zbirci je iz prerimskog perioda i to: nekoliko desetina primeraka grčkog, keltskog i republičkog novca, a najmlađi su stotinak komada vizantijskog i nekoliko primeraka varvarskog novca.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime