Počinje Nušićijada pod sloganom “Opšti džumbus”: Spremite se za 3 dana smeha, humora i dobre zabave

0
212

Ove godine festivala Nušićijada, ivanjički praznik radosti, slavi pola veka postojanja, i trajaće od 24. do 27.avgusta. Nušićijada će početi svečanom akademijom, a pozorišni program otvoriće predstava beogradskog Narodnog pozorišta “Kir Janja”  sa Predragom Endjusom u glavnoj ulozi.

nušićijada

Zatim sa velike scene Doma kulture predstave se premeštaju u otvorene prostore uz kabaretsko-poetski Stend daun sa Nebojšom Milovanovićem ili glavnu ulicu u kojoj će predstavu izvesti Ulični teatar iz Krakova.  Ivanjički amateri  će izvesti predstavu „UJEŽ“, a on se redovno zatvara komadom rađenim po Nušiću-ovog puta „Ožalošćenom porodicom“ Narodnog pozorišta „Sterija“ iz Vršca.

Pročitajte i  Zašto je kralju Aleksandru zasmetala tvrđava Žrnov? Zbog gradnje Spomenika Neznanom junaku na Avali MINIRAN JE drevni srpski grad

Što se tiče muzičkog dela učestvovaće sledeći izvođači: Holandski sastav “Spijkers”, Dečji simfonijski orkestar iz svetski poznatog programa društvene integracije kroz muziku “El Sistema”, hip hoperi “Who see”, grupa “Piloti”, pevač Sergej Ćetković, soul-fank-džezeri “Funktastic Coalition” i “Wonder String kvartet”.

nušićijada

Deca i mladi će moći da učestvuju u raznim radionicama, da prate predstave i ragovaraju sa glumcima i umetnicima.Omladinci će u Školi animiranog filma dobiti priliku da postanu mlade sineaste, a na radionici Milana Popovića otkriće sve zanimljivosti nauke. Haos animatori izvodiće vatrene performanse, izdavačka kuća Klett Zaistinski srpsku bajku, vrtići i škole sopstvene predstave i programe, a predstava „Ivica i Marica“ Kraljevačkog pozorišta za decu biće nagrada ne samo za buduće prvake, već sve male Nušićevce.

Pročitajte i  Srpska crkva u Prizrenu koju zovu Džuma Džamija: Sagradio ju je kralj Milutin na ostacima paganskog hrama iz vremena pre Hrista

Opšti džumbus je moto ove Nušićijade i idealan za proslavu pola veka postojanja,jer Nušićevci smatraju da je vrlo bitno negovati smeh i humor,kao i sećanje na tradiciju.Humora, kao ključnog obeležja festivala, ni ove godine neće manjkati. Šaljiva fudbalska utakmica biće organizovana između samoprozvanih i samokategorisanih mršavih i debelih.

nušić

Ove godine biće premijeno prikazan i  dokumentarni film “Nušićijada više od festivala” koji je pripremljen u čas proslave. U filmu su učešće uzeli vrhunski umetnici i autoriteti poput Gorana Markovića, prof Svetozara Rapajića, Zdravka Šotre, Jasne Dimitrijević, Todora Lalickog, Seke Sablić, Sergeja Trifunovića i mnogih drugih, ali i brojni Ivanjičani koji su sa nama podelili svoja sećanja na staru i svoj doživljaj nove Nušićijade.

Pročitajte i  Britanska dobrotvorka koja je pomagala Srbe: "Ako me svi zaborave, to mi je svejedno, samo da me moji Srbi ne zaborave"

i konačno po završetku  akademije u galeriji Doma kulture biće otvorena izložba: “nušić u karikaturi” gde će kolekcija karikatura biti dopunjena sa Nušićevim portretom, ulje na platnu i rad našeg poznatog slikara Uroša Predića.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime