OBIČAJ SA STRAŠNOM VIŠEVEKOVNOM ISTORIJOM: Običaj otmice mlade na našim prostorima se smatra jako simpatičnim i šaljivim, međutim istina je daleko surovija!

0
229

Ovaj običaj na našim prostorima se smatra jako simpatičnim i šaljivim, međutim istina je daleko surovija i iza ovog šaljivog događaja krije se vekovima ni malo naivna stvar!

mlada

Najblaži slučaj otimice je taj kada se momak i devojka zaljube jedno u drugo, ali da neko od roditelja ne prihvaća taj brak, da li roditelji od momka ili devojke. Onda se dvoje zaljubljenih organizuju i zajedno pobegnu je je ljubav jača od bilo čega. Nako par dana kada se situacija smiri mladićevi roditelji bi odlazili u kuću kod devojkinih i sklopili bi primirje, a potom ugovorili svadbu i sve bi bilo kako treba.

Pročitajte i  НЕОБИЧНИ И МОДЕРНИ: Ево које београдске музеје НЕ СМЕТЕ пропустити

Ipak, postoje drugi slučajevi koji su daleko mračniji…

mlada

A to su takvi slučajevi kada devojka ne želi da se uda za momka koji joj je namenje, tj. porodice su sklopile dogovor. Onda bi mladić najčešće sa svojim drugarima organizovao pravu otmicu devojke koja se protivila tom braku

Prema onome što je Vuk Karadžić napisao devojke su bile namamljene kod vode ili nekih mesta gde bi bile same i potom otimane. Nekda se otmica vršila i u varoši u centru dešavanja, na livadi i čak u crkvi. Posle i ovakve otmice, otac momka bi odlazio u kuću od devojke tražeći primirje i ruku devojke kao i u prvom daleko blažem slučaju.

Pročitajte i  Да вам мушкатле бујају до јесени: Савршени трикови за најлепшу башту

Roditelji od devojke mogli su da je traže nazad ali su uglavnom bili posramljeni zbog svega, i pristajala bi, isto tako pristajali su i na to ako mladićevi roditelji daju određenu sumu za devojku, na koju se gledalo kao na naknadu za gubitak radne snage

Venčanje (1)

Ovakve otmice bile su veoma česte u Srbiji i smatrale su se izuzetno sramnim činom. Nekada je i celo selo bilo uključeno u odbranu devojke koja je bila namerena za otmicu.

Tokom ovih događaja dešavalo se i da se krv prolije i da se desi tragedija na kraju. Na kraj svemu ovome hteo je da stane prota Mateja Nenadović kada je 1804. zakon zabranio ovaj čin, a Karađorđe je kasnije pooštrio sam zakon, a on je ovako glasio:

Pročitajte i  ЦВЕТ НАСТАО ОД ЕВИНИХ СУЗА: Ђурђевак чува срце и доноси љубав и срећу

venčanje

“Ko se usudi da otme devojku, taj mladoženja da se išiba kroz špalir od 300 momaka, devojka da se pusti i za koga ona hoće neka se uda, kumu da se udari 50 štapova, starom svatu i deveru 50, a ostalim svatovima po 30 štapova,”

stil/opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име