Терање Божића: Обичај честитања Христовог рођења, другог дана празника

0
1613

Терање Божића одн. вијање Божића приређује се обично другог, а ређе првог дана празника. Момци и тек ожењени мушкарци облаче свечана одела, истерују коње, огрћу их ћилимом и оките пешкирима и прапорцима. А онда певајући узјашу коње и каскају улицама. Коњаници свраћају у оне куће у којим има девојака за удају или код родбине, где их часте пићем и колачима.

Teranje Božića
Konjanici sremskog sela Mala Remeta/Foto: Sremske vesti

Ово је врло стари обичај који се и данас негује у многим селима, нарочито у Војводини и Шумадији. У нашем видео прилогу погледајте како изгледа једно Терање Божића:

Pročitajte i  Свети Петар Цетињски ДОНОСИ МИР и СЛОГУ: На данашњи дан испоштујте ОВЕ обичаје и очекује вас благостање

Креће се рано ујутру, а завршава навече. Певајући Рождество твоје коњаници обрадују многе домаћине код којих сврате. Честитају једни другима Божић, пожеле родну годину, здраву стоку и напредак. Свраћа се у сваку кућу где је домаћин отворио капију као знак да је рад угостити коњанике.

teranje Božića
Konjanici sremskog sela Mala Remeta/Foto: Sremske vesti

Код ближе родбине, а посебно када би у кућу навратио нови зет или унук, јахач би требало да добије кошуљу, а преко рамена му се везује бело платно, а коњу за узде пешкир. Износи се послужење, пију се вино и ракија, а неретко у неким кућама овај обичај претвори се у право весеље уз тамбураше.

Pročitajte i  Обичаји на Митровдан: Ако желите да испоштујете традицију ово ОБАВЕЗНО морате урадити на дан Светог Димитрија

Тамо где нема момака или младих људи, на Божић су сељани истеривали коње из својих штала да се истрче по пољима.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име