Običaji na Aranđelovdan: Verovanje kaže da ovaj anđeo silazi među ljude OVAKO ĆETE GA PREPOZNATI

0
17439
Foto: Jutjub/printskrin

21. novembra (8. novembra po starom kalendaru)  Srpska pravoslavna crkva slavi SABOR SVETOG ARHANGELA MIHAILA- ARANĐELOVDAN.

 

Aranđelovdan je dan koji je crkva posvetila u slavu svih anđela i prvog među njima, svetog arhangela Mihaila. Verovanje kaže da ovaj anđeo nije umro i da dalje po potrebi silazi među ljude, i to kao putnik ili prosjak.

Verovanja na dan Svetog Arhangela Mihaila

Pročitajte i  Kako se svađa odražava na odnos u braku: Vladeta Jerotić objasno kada je POGUBNA!

Ovaj praznik,  koji spada u  tri najčešće krsne slava među Srbima, posvećen je Mihailu predvodniku vojske dobrih anđela, koji su se, prema predanju, suprotstavili silama zlih i palih anđela.

Arhangel Mihailo je na ikonama  predstavljen u vojvodskom odelu, u jednoj ruci drži mač, a u drugoj terazije. Veruje se da arhangel Mihailo prihvata duše umrlih i da, mereći njihova dobra i zla dela na zemlji, ih šalje u raj ili pakao. On se smatra čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi.

Pročitajte i  ŠTA ZNAČI REČ AMIN? Svi je koriste, a malo ko je svestan njenog PRAVOG ZNAČENjA

Ova verovanja na Aranđelovdan u našem narodu smatraju se istinitim –

Po jednom verovanju smatra se da kakvo je vreme na Aranđelovdan, takvo će biti tokom cele zime i proleća.

U nekim krajevima Srbije ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može da otera vukove.

Pročitajte i  Običaji na Mitrovdan: Ako želite da ispoštujete tradiciju ovo OBAVEZNO morate uraditi na dan Svetog Dimitrija

Postoji verovanje i običaj kod mnogih hrišćana koji slave svetog Mihaila, da, pošto ga smatraju živim svetiteljem, ne spremaju žito, što je neopravdano i netačno. Neophodno je pripremiti žito za slavu, jer svi svetitelji i svi umrli živi su pred Bogom.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime