Обичаји на Аранђеловдан: Веровање каже да овај анђео силази међу људе ОВАКО ЋЕТЕ ГА ПРЕПОЗНАТИ

0
19749
Фото: Јутјуб/принтскрин

21. новембра (8. новембра по старом календару)  Српска православна црква слави САБОР СВЕТОГ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА- АРАНЂЕЛОВДАН.

Аранђеловдан је дан који је црква посветила у славу свих анђела и првог међу њима, светог архангела Михаила. Веровање каже да овај анђео није умро и да даље по потреби силази међу људе, и то као путник или просјак.

Веровања на дан Светог Архангела Михаила

Pročitajte i  ЧИСТА НЕДЕЉА Ово су правила о првој недељи Великог поста: Према старом веровању ПОСЕБНО ВАЖНО ко вам први данас уђе у кућу

Овај празник,  који спада у  три најчешће крсне слава међу Србима, посвећен је Михаилу предводнику војске добрих анђела, који су се, према предању, супротставили силама злих и палих анђела.

Архангел Михаило је на иконама  представљен у војводском оделу, у једној руци држи мач, а у другој теразије. Верује се да архангел Михаило прихвата душе умрлих и да, мерећи њихова добра и зла дела на земљи, их шаље у рај или пакао. Он се сматра чуварем православне вере и борцем против јереси.

Pročitajte i  "Извињавам се, то није за мене" Исповест девојке из Шпаније која се доселила у Србију: Открила шта никако не може да разуме у нашој земљи

Ова веровања на Аранђеловдан у нашем народу сматрају се истинитим –

По једном веровању сматра се да какво је време на Аранђеловдан, такво ће бити током целе зиме и пролећа.

У неким крајевима Србије овај анђео се слави и као заштитник сточара јер се верује да само он може да отера вукове.

Pročitajte i  Хиландарски резанци: Брзо посно јело, са посебним састојком, какво нисте пробали

Постоји веровање и обичај код многих хришћана који славе светог Михаила, да, пошто га сматрају живим светитељем, не спремају жито, што је неоправдано и нетачно. Неопходно је припремити жито за славу, јер сви светитељи и сви умрли живи су пред Богом.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име