Славимо највећег хришћанског пророка: На дан Светог Јеремије не узимајте овај предмет у руке, да не навучете ЗЛО

0
8591
Фото: Јутјуб/принтскрин/Тв Храм

Свети пророк Јеремија живео је шест векова пре Христа. На дан овог великог хришћанског светитеља у многим крајевима наше земље одржали су се обичаји и народна веровања, који се и дан данас практикују.

Свети пророк Јеремија обележава се 14. маја. И док данас мало људи зна да се овај дан обележава као празник, некада је то био врло важан датум када су се спроводили разни обичаји.

Према предању већ у петнаестој години пророк Јеремија је почео да прориче, због чега је био у великој немилости код власти. Иако је био прогањан и затваран и у великој немилости код великаша, народ га је волео и поштовао.

Pročitajte i  На челу са моштима Светог владике Николаја: Патријарх Порфирије позвао народ на Спасовданску литију

За заштитиника Светог пророка Јеремије узима се змија отровница, па је главни обичај на данашњи дан управо везан за растеривање ових гмизаваца.

Чим сване, неко од укућана узима тигањ или шерпу и лупајући у њега неколико пута понови: “Јеремија у поље, а све змије у море! Само једна остала, за зло њено остала, оба ока избола, на дан трна глогова. На четири шипова, злу коб изела”. Докле се чује лупање и песма, каже обичај, дотле змије неће смети да се приближе.

Pročitajte i  Икона Богородице Пећке: Учинила је многа чуда у граду Пећи, ношена је у литији кроз град и од куће до куће домаћина

На дан Светог пророка Јеремије игла и конац не узимају се у руке. Такође, никако се не отварају бритве, јер се верује да ће онога ко отвори бритву, током целе године прогањати змије.

У неким крајевима стари верују да се на данашњи дан не ваља ни чешљати да се не би изазивали ови опасни гмизавци.

Pročitajte i  Чудесна исцељења која су се догодила пред моштима Светог Василија

Такође, треба пазити да се ни за ким не вуче одвезана пертла или неки кончић да се на исти начин тако не би вукле и змије.
Једно од веровања је и да је Александар Велики посетио гроб пророка Јеремије и да је његово тело тада пренето и сахрањено у Александрији.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име