Garava sreda prepuna običaja: Ko danas zgreši, greh mu ostaje do kraja života

0
1200

Današnji dan neki nazivaju garavom sredom, a drugi svetlom jer su naši pradedovi i dedovi verovali da večeras obavezno treba gledati u nebo čekajući – znak!

Naime, verovali su da ako večeras nebo bude bez oblaka, vedro i zvezdano, godina će biti rodna. Ako bude oblaka, godina do sledećeg Vaskrsa biće teška, godina bede i oskudice.

U užičkom kraju pak veruju da ko večeras ugleda zvezdu padalicu biće baš srećan u narednoj godini, ali veruje se i da oni kojima je neko nedavno umro obavezno večeras treba da pogledaju u nebo jer će tamo videti kako sa neba pada zvezda koja je “pripadala” preminulom.

Pročitajte i  Samo 1 čen belog luka čini čudo za vaš organizam: Evo šta sve leči i kako ga treba konzumirati

Na drugom kraju Srbije, tačnije u Banatu, na ovaj dan nekada se seoskim šorovima kretala vesela povorka matorih momaka – neoženjenih muškaraca do 30 godine – koje bi pratili svirci. Oni bi za sobom vukli panj. Ovaj divan običaj održao se u selima do početka Drugog svetskog rata, a neženje bi bile javno prozvane što se ne žene odnosno bili su nagaravljeni, nacrnjeni.

Ako u snu vidite garavo lice to znači da želite nekoga ili nešto što ne možete da imate. Moguće je da ste zaljubljeni u osobu koja je zauzeta ili vas jednostavno ne želi. Moguće je da baš zato želite tu osobu jer vam se čini nedostižnom.

Pročitajte i  Sveti Petar Cetinjski DONOSI MIR i SLOGU: Na današnji dan ispoštujte OVE običaje i očekuje vas blagostanje

Ko zgreši sredom, greh mu zauvek ostaje

Po narodnom verovanju, sreda je vrlo povoljan dan, a pogotovu mlada sreda, za svaku ljudsku delatnost i preduzimanje važnih koraka. U nekim predelima je ovo varovna sreda, koja se naziva vodenom, jer je posvećena vodenoj stihiji – da ne uništi useve i letinu, što se u vreme prolećnih kiša često dešavalo.

Pročitajte i  POČINjU VUČJI DANI, NAJOPASNIJE VREME U GODINI: Da vas ne bi snašlo zlo ispoštujte ove običaje

U prošlosti se mnogo pazilo na to da se ljudi uzdržavaju od svake zlomisli i lošeg dela. Pogotovu sredom, jer ko zgreši u sredu – greh mu ostaje do sudnjega dana. Ovo narodno verovanje je zasnovano na činjenici da među svetiteljima jedino Sveta Sreda nema crkvu koja joj je posvećena, pa se stoga grešnik nema gde ispovediti i tražiti oprost greha. Ko zgreši sredom, greh mu zauvek ostaje. Ne postoji crkva Svetoj Sredi posvećena da se ima grešnik gde ispovediti i pomoliti.

Kurir

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime