Данас је Михољдан! Верује се да сада наступа права јесен, а ово су обичаји који се поштују у Србији

0
2785
Фото: Аутор: Непознат - http://www.uncutmountainsupply.com/icons/of-saints/by-name/k-l/st-kyriakos-20th-c-1ky20/, Јавно власништво, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22024755

Православни верници данас обележавају сећање на Светог Кирјака, празник у народу познатији и као Михољдан. То је време сећања на Светог Кирјака, хришћанског светитеља и мученика из 4. века који је још за живота је сматран стубом хришћанства и узором монашких врлина.

Рођен је у Коринту крајем четвртог века.

Читајући Свето писмо, веома рано је почео да се диви устројству спасења људског рода, а у жељи да живи духовни живот, отишао је у Јерусалим и замонашио се. После тога је променио неколико манастира и посветио се борби против јереси.

Pročitajte i  БОГ СЕ ЈАВИ, ВАИСТИНУ СЕ ЈАВИ: Данас празнујемо Богојављење Господње

Иако је цео живот провео у строгом посту, предање каже да је био крупан човек. Чак је пред крај живота боравио у монашкој обитељи Светог Харитона, где су монаси јели једанпут дневно након што падне мрак.

Монаси су га поштовали јер је тешио и исцељивао болесне и невољне.

Доживео је 109. годину, а последње године живота провео је у пустињи где је и умро.

Pročitajte i  Данас славимо светицу коју сви православци посебно поштују: Света Ксенија Римска помаже свакоме ко изговори ову молитву

У православном календару се на овај празник помиње и освештање базилике Светог Михаила у околини Рима, што је и објашњење за назив празника.

За разлику од многих других црквених празника, народ каже да на данашњи дан треба радити! Обичај вероватно потиче из времена када су се почетком октобра обављали последњи пољопривредни радови пред почетак зиме.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име