Обичаји на Митровдан: Ако желите да испоштујете традицију ово ОБАВЕЗНО морате урадити на дан Светог Димитрија

0
7643

Обичаји на Митровдан које морате испоштовати ако поштујете српску традицију

Обичаји на Митровдан
Обичаји на Митровдан

У српском народу дан светог Димитрија познат је као Митровдан. То је једна од већих слава, крсно име неких еснафа и дан одржавања заветине у многим местима.

Обичај је код нашег народа да се на Митровдан отпуштају слуге којима је истекао уговор и изнајмљују нове. Овај дан је легендаран и по томе што су се хајдуци тада растајали да би негде презимили зиму и поново се састали о Ђурђеву дану следеће године. Митровданак, хајдучки растанак; Ђурђев данак хајдучки састанак.

Pročitajte i  Пророчанство Баба Ванге за 2021. годину: Пронаћи ће лек за рак, судбина човечанства биће промењена!

А ОВО ОБАВЕЗНО МОРАМО ИСПОШТОВАТИ НА МИТРОВДАН –

Уочи Митровдана и Ђурђевдана треба да је свако код своје куће, јер ко тада не буде код своје куће, тај ће се преко целе године ноћивати по туђим кућама.

Постоји и веровање да уочи Митровдана морају да буду завршени сви велики послови, нарочито велики радови на пољу и друге ствари које се раде напољу. Сматра се да је време после Митровдана варљиво, односно да зима може сваког часа да изненади, па се зато учврстило мишљење да је лоша срећа ако се нешто остави за после великог празника.

Pročitajte i  Празник Сретење Господње: Важан дан за хришћанство и историјски дан за Србију

За Митровдан се верује и да предсказује каква ће бити зима. Ако је дан сунчан…

Зима ће бити блага, са мало изузетно хладних дана. Ако на Митровдан падне снег, верује се да ће се задржати све до априла.

У Србији постоји и веровање да на Митровдан не треба грдити малу децу, колико год да су погрешила или безобразна, јер ће наводно онда целе године бити несташна.

Pročitajte i  Како се правилно слави Свети Трифун? Срби га обожавају и обележавају на ПОСЕБАН начин

У Србији је одавно обичај да неко ко се зове Димитрије има надимке Мита и Митар, због чега је и дан Светог Димитрија добио народни назив Митровдан.

Празник је посвећен античком команданту Солуна, светом Димитрију, који је погубљен због ширења хришћанства. Увек се слави 8. новембра и на петом је месту листе највећих српских слава.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име