Običaji na Mitrovdan: Ako želite da ispoštujete tradiciju ovo OBAVEZNO morate uraditi na dan Svetog Dimitrija

0
3768

Običaji na Mitrovdan koje morate ispoštovati ako poštujete srpsku tradiciju

Običaji na Mitrovdan
Običaji na Mitrovdan

U srpskom narodu dan svetog Dimitrija poznat je kao Mitrovdan. To je jedna od većih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mestima.

Običaj je kod našeg naroda da se na Mitrovdan otpuštaju sluge kojima je istekao ugovor i iznajmljuju nove. Ovaj dan je legendaran i po tome što su se hajduci tada rastajali da bi negde prezimili zimu i ponovo se sastali o Đurđevu danu sledeće godine. Mitrovdanak, hajdučki rastanak; Đurđev danak hajdučki sastanak.

Pročitajte i  Kako su Srbi, pre primanja hrišćanstva, slavili slavu: Evo kome su posvećivali hranu i koljivo

A OVO OBAVEZNO MORAMO ISPOŠTOVATI NA MITROVDAN –

Uoči Mitrovdana i Đurđevdana treba da je svako kod svoje kuće, jer ko tada ne bude kod svoje kuće, taj će se preko cele godine noćivati po tuđim kućama.

Postoji i verovanje da uoči Mitrovdana moraju da budu završeni svi veliki poslovi, naročito veliki radovi na polju i druge stvari koje se rade napolju. Smatra se da je vreme posle Mitrovdana varljivo, odnosno da zima može svakog časa da iznenadi, pa se zato učvrstilo mišljenje da je loša sreća ako se nešto ostavi za posle velikog praznika.

Pročitajte i  Običaji na Svetog Kozmu i Damjana: Za zdravlje najmilijih izgovorite OVE reči

Za Mitrovdan se veruje i da predskazuje kakva će biti zima. Ako je dan sunčan…

Zima će biti blaga, sa malo izuzetno hladnih dana. Ako na Mitrovdan padne sneg, veruje se da će se zadržati sve do aprila.

U Srbiji postoji i verovanje da na Mitrovdan ne treba grditi malu decu, koliko god da su pogrešila ili bezobrazna, jer će navodno onda cele godine biti nestašna.

Pročitajte i  Molitva roditelja za decu: Ako ste zgrešili kao majka nad svojim detetom obavezno se ovako molite!

U Srbiji je odavno običaj da neko ko se zove Dimitrije ima nadimke Mita i Mitar, zbog čega je i dan Svetog Dimitrija dobio narodni naziv Mitrovdan.

Praznik je posvećen antičkom komandantu Soluna, svetom Dimitriju, koji je pogubljen zbog širenja hrišćanstva. Uvek se slavi 8. novembra i na petom je mestu liste najvećih srpskih slava.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime