Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeežavaju dan posvećen Svetom caru Konstantinu i njegovoj majci, carici Jeleni.

Car Konstantin Prvi rođen je u Naisusu (Nišu) 274. godine. Nakon smrti oca Konstancija Hlora, 306. godine, Konstantin je proglašen za avgusta severozapadnog Rimskog carstva.

Odmah po dolasku na presto, imao je car Konstantin tri velika neprijatelja: tiranina Maksencija u Rimu, Skite na Dunavu, i Vizantiju.

Car Konstantin nije bio hrišćanin, ali je bio privržen hršćanima i nije ih proganjao, a prema jednom predanju, kada se spremao za borbu sa Maksencijem, na nebu mu se ukazao krst kao znak pobede uz reči: “ovim pobeđuj”!

Pročitajte i  Molitva Presvetoj Bogorodici Trojeručici za spas porodice: Srbi danas obeležavaju dan najpoštvanije pravoslavne ikone

Tada, iako mnogobožac, Konstantin je naredio da se iskuje veiki krst, koji će biti nošen pred vojskom, a u borbi sa Maksencijem tada je odneo veliku pobedu.

Car Konstantin je, potom, izdao Edikt u Milanu 313.godine, kojim zabranjuje progon hrišćana.

Posle pobede nad Vizantijom, sagradio je divan prestoni grad na Bosforu i nazvao ga Konstantinopoljem. Kada se car teško razboleo, javili su mu se apostoli Petar i Pavle i savetovali da ga episkop Silvestar krsti.

Nakon krštenja, car je bio izlečen.

Sveta Jelena, careva majka, radila je mnogo za veru Hristovu, a kada je bila u Jerusalimu pronašla je Časni krst Gospodnji i sazidala crkvu Vaskrsenja Hristovog na Golgoti, a potom i mnoge druge crkve u Svetoj Zemlji (Izraelu).

Pročitajte i  Ćerka Roberta de Nira nosi srpsko ime: Zavoleo je našu zemlju zbog JEDNOG čoveka - evo kako se ona zove

Sveta Jelena je umrla 327. godine.

Car Konstantin ju je nadživeo još deset godina. Umro je 337. godine, a sahranjen je u crkvi Svetih apostola u Carigradu.

U Grčkoj se kult cara Konstantina izuzetno poštuje. Što je kod Srba Sveti Sava, kod Grka je car Konstantin.

Kod Srba postoje porodice koje slave današnji praznik kao krsnu slavu.
U Pomoravlju i Šumadiji ima sela koje danas drže zavetnu slavu i nose litije.

Pročitajte i  NAJSKUPLjA SRPSKA PESMA! Zbog Ive Andrića za nju zna ceo svet, a nastala je zbog samo 2 REČI!

Običaji i narodna verovanja
Na današnji dan, veruje se, treba otići u crkvu i zapaliti sveću za mučenike koji su svoj život dali u odbrani hrišćanstva.

Običaj kaže da se tri puta umijete svetom crkvenom vodicom, i da ćete tako očistiti tako telo i izlečiti se od bolesti.

Za praznik se vezuje i molitva:
Za današnji praznik vezuje se i molitiva:”Kresta tvojego obraz na nebesi viđev, i jakože Pavel zvanije ne ot čelovjek prijem, vo carjeh apostol tvoj Gospodi, carstvujuščij grad v rucje tvojej položi: jegoće spasaj vsegda v mirje, molitvami Bogorodice, jedine čelovjekoljubče. Amin!”

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime