Običaji na Preobraženje Gospodnje: Evo šta ne smete raditi na ovaj veliki praznik

0
10328

Srpska pravoslavna crka i njeni vernici slave Preobraženje Gospodnje. Ovo je jedan od 12 velikih Hristovih praznika kada se slavi sećanje na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor, kada je on najajvio svoje potonje stradanje i slavu.

Na Preobraženje se u crkvi obavezno osvećuje grožđe ili neko drugo voće u mestima gde nema grožđa, u znak zahvalnosti Bogu na da plodovima koje nam zemlja daje.

Pročitajte i  Zamalo da postane HIMNA SRBIJE: Ovo je pravi tekst pesme "Marš na Drinu"

Praznik Preobraženje Gospodnje posvećen je trenutku kada se, kako kaže hrišćansko predanje, Hristos na gori Tavor pred apostolima preobrazio i zasijao kao sunčeva svetlost.

“Tada se Hristu i apostolima javio Mojsije i Ilija koji su govorili sa Gospodom o njegovoj smrti u Jerusalimu”, piše u verskim knjigama.

preobraženje 2
Svaki praznik i njegovi običaji vezani su i za godišnje doba.
A ovo u narodu važi za Preobraženje:

Zato se u narodu obično kaže da od Preobraženja uglavnom više nema velikih vrućina. Takođe se nekad verovalo da je Preobraženje poslednji dan za kupanje u rekama.

Pročitajte i  Obnovite imunitet za samo 15 sekundi: Čuveni moskovski specijalista otkrio je neverovatan i jednostavan recept

Na Preobraženje se preobražava list u gori i kamen u vodi, lišće počinje da žuti i opada, a voda biva hladnija. Na Preobraženje se i nebo, u gluvo doba noći, tri puta preobražava.

Prema rasprostranjenom verovanju, na ovaj dan ne treba preko dana spavati, jer ko danas odspava, preobraziće se, pa će cele godine biti dremljiv. Nije dobro ni da neko plače, a ni da ljudi ceo dan provedu u kafani – da im ne pređe u naviku i da ne postanu raspikuće.

Pročitajte i  1 čaša vode i 1 kašičica sode bikarbone učiniće čudo za vaš organizam: Evo šta sve leči ova moćna kombinacija

Preobraženje pada u Gospojinskom postu koji su, mahom žene postile, ali tog dana je običaj da niko bez izuzetka ne mrsi.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime