Сутра славимо Преображење Господње: Мења се лист у гори и камен у води ОВО СУ ОБИЧАЈИ НА ВЕЛИКИ ПРАЗНИК

0
15196
Фото: Аутор: Непознат - http://www.belygorod.ru/img2/Ikona/Used/218grek_preobrazhenie.jpg, Јавно власништво, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2152580

Српска православна црка и њени верници славе Преображење Господње. Ово је један од 12 великих Христових празника када се слави сећање на догађај Христовог преображења на гори Тавор, када је он најајвио своје потоње страдање и славу.

На Преображење се у цркви обавезно освећује грожђе или неко друго воће у местима где нема грожђа, у знак захвалности Богу на да плодовима које нам земља даје.

Pročitajte i  Песма Милене Павловић Барили коју је написала са само 7 година: Није ни слутила да је у њој предвидела своју тужну судбину

Празник Преображење Господње посвећен је тренутку када се, како каже хришћанско предање, Христос на гори Тавор пред апостолима преобразио и засијао као сунчева светлост.

“Тада се Христу и апостолима јавио Мојсије и Илија који су говорили са Господом о његовој смрти у Јерусалиму”, пише у верским књигама.Сваки празник и његови обичаји везани су и за годишње доба.
А ово у народу важи за Преображење:

Зато се у народу обично каже да од Преображења углавном више нема великих врућина. Такође се некад веровало да је Преображење последњи дан за купање у рекама.

Pročitajte i  Обичаји на Малу Госпојину: Ево шта жене никако не би смеле да раде на данашњи празник!

На Преображење се преображава лист у гори и камен у води, лишће почиње да жути и опада, а вода бива хладнија. На Преображење се и небо, у глуво доба ноћи, три пута преображава.

Према распрострањеном веровању, на овај дан не треба преко дана спавати, јер ко данас одспава, преобразиће се, па ће целе године бити дремљив. Није добро ни да неко плаче, а ни да људи цео дан проведу у кафани – да им не пређе у навику и да не постану распикуће.

Pročitajte i  Српска принцеза са најнеобичнијим именом: Ћерка краља Милутина коју историја готово да је заборавила

Преображење пада у Госпојинском посту који су, махом жене постиле, али тог дана је обичај да нико без изузетка не мрси.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име