Обичаји на Преображење Господње: Ево шта не смете радити на овај велики празник

0
11029

Српска православна црка и њени верници славе Преображење Господње. Ово је један од 12 великих Христових празника када се слави сећање на догађај Христовог преображења на гори Тавор, када је он најајвио своје потоње страдање и славу.

На Преображење се у цркви обавезно освећује грожђе или неко друго воће у местима где нема грожђа, у знак захвалности Богу на да плодовима које нам земља даје.

Pročitajte i  Сиротињска пита: Јефтин оброк који обара са ногу!

Празник Преображење Господње посвећен је тренутку када се, како каже хришћанско предање, Христос на гори Тавор пред апостолима преобразио и засијао као сунчева светлост.

“Тада се Христу и апостолима јавио Мојсије и Илија који су говорили са Господом о његовој смрти у Јерусалиму”, пише у верским књигама.

preobraženje 2
Сваки празник и његови обичаји везани су и за годишње доба.
А ово у народу важи за Преображење:

Зато се у народу обично каже да од Преображења углавном више нема великих врућина. Такође се некад веровало да је Преображење последњи дан за купање у рекама.

Pročitajte i  Најтужнија песма због које су се многи убили: Тито ју је строго забранио, а да није било Јованке никад је не бисмо чули

На Преображење се преображава лист у гори и камен у води, лишће почиње да жути и опада, а вода бива хладнија. На Преображење се и небо, у глуво доба ноћи, три пута преображава.

Према распрострањеном веровању, на овај дан не треба преко дана спавати, јер ко данас одспава, преобразиће се, па ће целе године бити дремљив. Није добро ни да неко плаче, а ни да људи цео дан проведу у кафани – да им не пређе у навику и да не постану распикуће.

Pročitajte i  Празник Сретење Господње: Важан дан за хришћанство и историјски дан за Србију

Преображење пада у Госпојинском посту који су, махом жене постиле, али тог дана је обичај да нико без изузетка не мрси.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име