ДАНАС ЈЕ ТОМИНА НЕДЕЉА ИЛИ МАЛИ УСКРС: Отварају се врата раја, а ово су обичаји који се поштују да би се ОСЛОБОДИЛИ ЗЛА

0
5137
Фото: Autor: anonimous - scan from guide book "Cappadokia", Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3591810

Томина недеља, осми дан након Васкрса, посвећена је светом апостолу Томи. Томина недеља последњи је дан водене, празне одн. трапаве седмице, прве недеље по Ускрсу. У данима између Васкрса и Томине недеље врата раја су отворена, и сматра се да онај ко тад умре иде право у рај.

Као и свака недеља, и ова је дан за одмор. Назив је добила по апостолу Томи. По библијском учењу, Исус Христос се по васкрснућу јавио својим ученицима, ушавши кроз затворена врата. Осведочивши се у његово васкрснуће, ова једанаесторица су то испричала дванаестом (Томи), који је у тренутку Исусовог јављања био одсутан, но он им одговори: „Не верујем, док то не видим.“

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Осмог дана по Васкрсу је Исус Христ поново дошао међу своје ученике, затекавши их све на окупу и прекорео Тому што није одмах у његово васкрснуће поверовао. Отуда је Тома, чије име на јеврејском значи Близанац, добио надимак Неверни.
Уверивши се, тако, лично у Христове ране и његову бесмртност, Тома је постао један од најдоследнијих поборника хришћанства, које је ширио у Палестини, Персији и Индији. Страдао је избоден копљима, у индијском граду Мелипуру, зато што је супругу и сина тамошњег цара преобратио у хришћанство.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Обичаји

У народу је ова недеља позната и као водена. „Ваља се“ да младићи и девојке изађу на потоке и реке, прскају се и бацају у воду цветне венце, а све како би умилостивили водене демоне.

У неким местима се прославља крај васкршњег циклуса благих или светлих дана. Понегде се до сутра чувају црвена ускршња јаја и данас се дају деци да се куцају, а старији се обавезно поздрављају са: „Христос воскресе“.

Од Томине недеље се опет врше молитве за умрле, након прекида унутар периода који је почео од Лазареве суботе. На дан после Томине недеље, у Побусани понедељак, служе се парастоси на гробљима, чиме живи као да честитају својим покојним рођацима и пријатељима радосни празник Васкрсења Христовог.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Због тога у неким деловима земље данас фарбају јаја која ће прво дати деци да поједу, у част живота и здравља, а остатак ће однети на гробље. Народ каже, да се и мртви „почасте“ и обрадују Христовом васкрсењу.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име