OBIČAJI NA TROJICE: Evo zašto baš na ovaj dan treba tražiti oprost grehova

0
683

Trojice, Duhovi ili Pedesetnica je hrišćanski praznik kojim se proslavlja silazak svetog Duha na apostole u Jerusalimu, 50 dana nakon Hristovog Vaskrsenja. Odatle i izraz proslava pedesetnice.

trojica

Ovaj praznik se slavi i kao dan rođenja crkve, jer se u Delima Apostolskim govori da su su apostoli puni Duha Svetoga govorili tako da su ih mogli razumeti ljudi svih naroda i jezika, a mnoštvo se „dalo krstiti te su primili Duha Svetoga“.

Pročitajte i  Narodni običaji na Vidovdan: U noći uoči praznika događa se ČUDO, evo šta treba da udradite

OBIČAJI NA SVETU TROJICU

Običaj je da se na ovaj dan unose sveža trava i cveće u crkve i hramove. Nakon liturgije služi se večernje. Na njemu se kleči i pletu venci od trave i cveća. Ispeleteni venci se nose kući i stavljaju pored ikone i kandila.
Takođe, vlada uverenje da u periodu oko ovog praznika treba da manastire obilaze osobe koje bi naročito trebale da traže oprost grehova ili one kojima je lek neophodan.

Pročitajte i  Duhovski utorak, praznik koji donosi sreću: Samo stavite ovo u džep i očekujte čudo!

sveta trojica 2

Poželjno je obilaziti manastire koji nose naziv ovog velikog praznika, a iz njih treba poneti osveštenu vodicu, jer to obezbeđje harmoniju u domu.

VLAŠKI OBIČAJI

U istočnoj Srbiji dan uoči samog praznika, na dan Trojica i dan posle, veruje se da Vlahinje najbolje proriču sudbinu. Tada baju vodicu za skidanje čini, predviđaju budućnost i prave biljne meleme za izlečenje i napredak.

U Homolju i Timočkoj krajini, između dva utorka oko Trojice, organizuju se povorke.

Pročitajte i  Proročanstvo starca Mirićije o propasti na Kosovu: Da ga je knez Lazar poslušao srpska istorija bila bi danas drugačija

U jednoj od njih – “kraljici”, učestvuju najlepše devojke u selu. One predstavljaju rusaljke, vile koje su nastale od duša preminulih devojaka i utopljenih žena, pokopanih bez uobičajenih pogrebih obreda.

vrčara

Omiljeno  mesto na kome se rusaljke okupljaju su krošnje drveća, pa se zato ne preporučuje penjanje po drveću da se ne bi uznemirile i zaposele osobu.

Jedino što vas od rusaljki može zaštititi je čen belog luka ili pelina.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime