OBIČAJI NA VAVEDENjE PRESVETE BOGORODICE: Sutra je veliki praznik žena, a svaka treba da uradi OVO NA DAN SVOJE ZAŠTITNICE

0
6259
Foto: Autor: Manuel Panselinos - http://sankire.narod.ru/Panselin.html, Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9853895

Srpska pravoslavna crkva 4. decembra obeležava jedan od najvećih praznika posvećenih majci Božjoj, Vavedenje Presvete Bogorodice.

Ovaj dan u crkvenom kalendaru obeležen je crvenim slovom i predstavlja spomen na dan kada je Presveta Bogorodica predata na službu Bogu.

Narodna verovanja i običaji

Bogorodica se smatra zaštitnicom žena porodilja i razna su narodna verovanja vezana za moć ikona na kojima je ona predstavljena. Prema narodnim verovanjima, stočari slave Vavedenje kako bi im Bogorodica zaštitila stoku od zveri, a u istočnoj Srbiji su na osnovu vremena toga dana predskazivali rod useva – vedro nebo obećava dobru letinu.

Pročitajte i  Izvor lekovite vode kod crkve Svete Petke na Kalemegdanu: Vernici ovde hrle po isceljenje

U pojedinim takovskim selima je bio običaj da se na sutrašnji dan nakon službe ostane kod crkve i da se tu prvi put pojave sve mlade koje su se udale te jeseni, a u selima južnog Pomoravlja sve žene koje nemaju decu, odlaze u manastir Crkvicu gde se čitavu noć mole kako bi dobile porod.

Pročitajte i  Srpska buklija: Specijalna čuturica koja obezbeđuje srećan brak i dugovečnost mladenaca

Na sutrašnji praznik dobro je otići na službu u crkvu. Crveno slovo, post je obavezan.

OPANAK

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime