ОБИЧАЈИ НА ВАВЕДЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ: Данас је велики празник жена, а свака треба да уради ОВО НА ДАН СВОЈЕ ЗАШТИТНИЦЕ

0
7703
Фото: Аутор: Manuel Panselinos - http://sankire.narod.ru/Panselin.html, Јавно власништво, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9853895

Српска православна црква 4. децембра обележава један од највећих празника посвећених мајци Божјој, Ваведење Пресвете Богородице.

Овај дан у црквеном календару обележен је црвеним словом и представља спомен на дан када је Пресвета Богородица предата на службу Богу.

Народна веровања и обичаји

Богородица се сматра заштитницом жена породиља и разна су народна веровања везана за моћ икона на којима је она представљена. Према народним веровањима, сточари славе Ваведење како би им Богородица заштитила стоку од звери, а у источној Србији су на основу времена тога дана предсказивали род усева – ведро небо обећава добру летину.

Pročitajte i  Владета Јеротић: Дете је управо онакво какав вам је брак!

У појединим таковским селима је био обичај да се на сутрашњи дан након службе остане код цркве и да се ту први пут појаве све младе које су се удале те јесени, а у селима јужног Поморавља све жене које немају децу, одлазе у манастир Црквицу где се читаву ноћ моле како би добиле пород.

Pročitajte i  Чудесна исцељења која су се догодила пред моштима Светог Василија

На сутрашњи празник добро је отићи на службу у цркву. Црвено слово, пост је обавезан.

ОПАНАК

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име