Обичаји на Велику Госпојину: На велики црквени празник жене посебно треба да обрате пажњу да…

0
6116

Обичаји на Велику Госпојину највише се односе на жене

Велика Госпојина или Успење Пресвете Богородице прославља се сваког 28. августа по грегоријанском календару, обележена је црвеним словом у црквеном календару јер представља један од највећих хришћанских празника.

Слави се у помен Пресвете Богородице, тачније дан Успења Пресвете Богородице, када се она вазнела на небо и “предала свој дух у руке Спаситеља”.

Pročitajte i  Вечна кућа 833 српска ратника: Имена младића којих се више нико не сећа, а од српских туриста ретко ко сврати у Бизерту
Обичаји на Велику Госпојину

Овај велики празник се у Србији сматра посебно даном свих жена и мајки. За празнике Велику и Малу Госпојину обичај је да, нарочито жене, поштују велики број забрана, које се односе на обављање послова у кући и око ње. Дакле, верницима се препоручује да не обављају кућне послове, а ово нарочито важи за жене. За празник Успења Пресвете Богородице, исто тако, није добро ишта радити рукама, или започињати нов посао.

Pročitajte i  Архивски снимак Драже Михаиловића на ОПТУЖЕНИЧКОЈ КЛУПИ: Погледајте ретки видео-запис суђења вођи четничког покрета и СВАЂУ у судници

На Велику Госпојину се по целој Србији одржавају вашари и народни сабори. Најпознатији је онај у Новом Бечеју ко важи за прави војвођански бренд. Велики број цркава и манастира Српске православе цркве слави овај празник као своју славу.

Време између Велике и Мале Госпојине, која се обележава 21. септембра, назива се међудневница, а верује се да је тај период најбољи за брање свих плодова и лековитих трава, па се одлази на изворе који, према народном веровању, имају лековито дејство.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име