Обишао је посла света али у овај српски град никада није желео да дође: Краљ Александар га је избегавао у широком луку

0
2578
Престолонаследник Александара са војводама и официрима

Чачани воле да препричавају урбану легенду по којој њих ниједна власт нарочито “не мирише”, а да слична осећања и они гаје према њој. Kада се покрене та тема, осим неких скоријих политичких догађаја, већина помене и анегдоту везану за краља Александра И Kарађорђевића.

Прича каже да историја неслагања Чачака и оних на власти у држави своје корене вуче још из 19. века. Овај град је свој највећи процват доживео након што је Србија стекла независност када Чачак постаје велики центар за промет пољопривредних производа у Западној Србији. Зато можда и не чуди што су Чачани важили за верне присталице династије Обреновић.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Након Мајског преврата 1903. године Kарађорђевићи им то нису заборавили…

Kраљ Александар И Kарађорђевић “Ујединитељ” је од Првог светског рата па све до своје смрти 1934. Чачак посетио само једном!

Вероватно се ни то не би догодило да Степа Степановић, јунак пређашњих ратова и велики српски војвода, своје пензионерске дане није проводио баш у овом граду – родном месту своје супруге.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

У Београд је одлазио кад је морао на позив врховног команданта и његових ратних сабораца. Време је проводио у башти. Неговао је воће и цвеће. Никоме није одлазио у посету и ретко кога је примао. Волео је да шета поред Западне Мораве по лепом времену. Управо једног таквог дана, 27. априла 1929. године Степа Степановић је преминуо.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Сахрана је одржана 29. априла 1929. године, а њој је присуствовао и краљ Александар И Kарађорђевић коме је ово била прва и једина посета Чачку.

То је уједно био највећи јавни скуп у Чач­ку између два светска рата, како по бро­ју учесника, тако и по друштвеном угледу и значају присутних на сахрани.

Дневно

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име