Obišao je posla sveta ali u ovaj srpski grad nikada nije želeo da dođe: Kralj Aleksandar ga je izbegavao u širokom luku

0
2454
Prestolonaslednik Aleksandara sa vojvodama i oficirima

Čačani vole da prepričavaju urbanu legendu po kojoj njih nijedna vlast naročito “ne miriše”, a da slična osećanja i oni gaje prema njoj. Kada se pokrene ta tema, osim nekih skorijih političkih događaja, većina pomene i anegdotu vezanu za kralja Aleksandra I Karađorđevića.

Priča kaže da istorija neslaganja Čačaka i onih na vlasti u državi svoje korene vuče još iz 19. veka. Ovaj grad je svoj najveći procvat doživeo nakon što je Srbija stekla nezavisnost kada Čačak postaje veliki centar za promet poljoprivrednih proizvoda u Zapadnoj Srbiji. Zato možda i ne čudi što su Čačani važili za verne pristalice dinastije Obrenović.

Pročitajte i  Danas slavimo Svetog apostola Mateja: Svi koji imaju FINANSIJSKE PROBLEME TREBA DA IZGOVORE OVE REČI

Nakon Majskog prevrata 1903. godine Karađorđevići im to nisu zaboravili…

Kralj Aleksandar I Karađorđević “Ujedinitelj” je od Prvog svetskog rata pa sve do svoje smrti 1934. Čačak posetio samo jednom!

Verovatno se ni to ne bi dogodilo da Stepa Stepanović, junak pređašnjih ratova i veliki srpski vojvoda, svoje penzionerske dane nije provodio baš u ovom gradu – rodnom mestu svoje supruge.

Pročitajte i  Vera Pavladoljska: Prva ljubav Matije Bećkovića kojoj je i posvetio svoju prvu poemu

U Beograd je odlazio kad je morao na poziv vrhovnog komandanta i njegovih ratnih saboraca. Vreme je provodio u bašti. Negovao je voće i cveće. Nikome nije odlazio u posetu i retko koga je primao. Voleo je da šeta pored Zapadne Morave po lepom vremenu. Upravo jednog takvog dana, 27. aprila 1929. godine Stepa Stepanović je preminuo.

Pročitajte i  Uoči Aranđelovdana: O anđelima i prvom među njima, arhangelu Mihailu

Sahrana je održana 29. aprila 1929. godine, a njoj je prisustvovao i kralj Aleksandar I Karađorđević kome je ovo bila prva i jedina poseta Čačku.

To je ujedno bio najveći javni skup u Čač­ku između dva svetska rata, kako po bro­ju učesnika, tako i po društvenom ugledu i značaju prisutnih na sahrani.

Dnevno

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime