Вишедеценијска обнова манастира Ђурђеви ступови у Новом Пазару који се налази на Листи светске културне баштине, приводи се крају. Манастир који је Стефан Немања подигао 1171. године, оживео је – после три века у рушевинама.

Акцију “Подигнимо ступове, обновимо себе” подржали су осим државе, бројни спортисти, уметници, верници, донатори, пријатељи манастира широм света. Међутим, очекивања верника нису сасвим испуњена, јер је обустављена изградња кула.

Иако је прошло више од шест година од када је на препоруку УНЕСКА обустављено зидање кула на Ђурђевим ступовима, верници и братство манастира не губе наду да ће при завршетку обнове задужбине Стефана Немање и оне бити изграђене. Високе куле – ступови по којима је манастир добио име, по предању су некада биле симбол Немањине моћи.

Pročitajte i  Мудре речи оца Серафима Петковића: Брига је молитва за оно што нећемо!

“Надамо се да ће у потпуном сјају да засветли када се куле буду изградиле и он ће заиста бити оно што је увек био”, кажу посетиоци.

Пошто су Ђурђеви ступови под заштитом Унеска, Србија се потписивањем Конвенције о заштити светске природне и културне баштине, обавезала да поштује основне постулате и критеријуме на основу којих је добро уписано у на светску листу, као и на очување аутентичности и универзалне вредности.

“Мишљење мисије УНЕСКА која је боравила овде 2009. године је да се у читавом комплексу не би даље више ништа радити. Што се тиче саме цркве, грађевински стручњаци, наши такође сматрају да је ово максималан степен обнове и да апсолутно никаква даља обнова на бази идеалних реконструкција, не би била могућа”, објашњава Марина Нешковић, из Републичког завода за зштиту споменика Србије.

Pročitajte i  Чудесан манастир Лешје: У њему се чува честица крста на ком је распет Христос, а сам изглед храма је као из руских бајки

У допису РТС-у, Министарство културе и информисања наводи да целокупна обнова и реконструкција кула није научно утемељена и да не постоје релевантни подаци на основу којих би биле обновљене у пуној висини, те да би сваки покушај био у супротности са основним принципима заштите, конзервације и рестаурације споменика културе, што су потврдиле и саветодавне мисије УНЕСКА 2009. и 2012. године.

“Са кулама или без кула, манастир Ђурђеви ступови су пре свега у богослужбеној функцији као и црква. Стекли су се услови за неометан литургијски живот. Део конака је обновљен. Што се тиче саме архитектуре и самих ступова, то препустамо струци – како струка буде одлучила, тако ће и бити, а препуштамо и нашим молитвама, Богу и светом Георгију. Ми би смо волели, ми се надамо, ми желимо и верни народ и ми”; поручује отац Гаврило, игуман манастира Ђурђеви ступови у Новом Пазару.

Pročitajte i  ГОРШТАК ДАНЕ ДОБИО СТРУЈУ И НОВУ КУЋУ, АЛИ ПАКОСТ ЉУДИ ПОСЕБНО БОЛИ: Све се променило након рођења сина, Кристина ћути, њени љути

Обнова манастира се наставља. До краја године планиран је завршетак радова на уређењу и презентацији манастирског комплекса, као и пешачких стаза.

РТС

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име