Višedecenijska obnova manastira Đurđevi stupovi u Novom Pazaru koji se nalazi na Listi svetske kulturne baštine, privodi se kraju. Manastir koji je Stefan Nemanja podigao 1171. godine, oživeo je – posle tri veka u ruševinama.

Akciju “Podignimo stupove, obnovimo sebe” podržali su osim države, brojni sportisti, umetnici, vernici, donatori, prijatelji manastira širom sveta. Međutim, očekivanja vernika nisu sasvim ispunjena, jer je obustavljena izgradnja kula.

Iako je prošlo više od šest godina od kada je na preporuku UNESKA obustavljeno zidanje kula na Đurđevim stupovima, vernici i bratstvo manastira ne gube nadu da će pri završetku obnove zadužbine Stefana Nemanje i one biti izgrađene. Visoke kule – stupovi po kojima je manastir dobio ime, po predanju su nekada bile simbol Nemanjine moći.

Pročitajte i  Manastir na jugu Srbije u kome su Turci zakopali 12 ŽIVIH NEVESTI: Danas se u njemu događaju brojna ČUDA!

“Nadamo se da će u potpunom sjaju da zasvetli kada se kule budu izgradile i on će zaista biti ono što je uvek bio”, kažu posetioci.

Pošto su Đurđevi stupovi pod zaštitom Uneska, Srbija se potpisivanjem Konvencije o zaštiti svetske prirodne i kulturne baštine, obavezala da poštuje osnovne postulate i kriterijume na osnovu kojih je dobro upisano u na svetsku listu, kao i na očuvanje autentičnosti i univerzalne vrednosti.

“Mišljenje misije UNESKA koja je boravila ovde 2009. godine je da se u čitavom kompleksu ne bi dalje više ništa raditi. Što se tiče same crkve, građevinski stručnjaci, naši takođe smatraju da je ovo maksimalan stepen obnove i da apsolutno nikakva dalja obnova na bazi idealnih rekonstrukcija, ne bi bila moguća”, objašnjava Marina Nešković, iz Republičkog zavoda za zštitu spomenika Srbije.

Pročitajte i  Manastir u kome se patrijarh Pavle izlečio: Koračao je ovom stazom i doživeo isceljenje od teške bolesti

U dopisu RTS-u, Ministarstvo kulture i informisanja navodi da celokupna obnova i rekonstrukcija kula nije naučno utemeljena i da ne postoje relevantni podaci na osnovu kojih bi bile obnovljene u punoj visini, te da bi svaki pokušaj bio u suprotnosti sa osnovnim principima zaštite, konzervacije i restauracije spomenika kulture, što su potvrdile i savetodavne misije UNESKA 2009. i 2012. godine.

“Sa kulama ili bez kula, manastir Đurđevi stupovi su pre svega u bogoslužbenoj funkciji kao i crkva. Stekli su se uslovi za neometan liturgijski život. Deo konaka je obnovljen. Što se tiče same arhitekture i samih stupova, to prepustamo struci – kako struka bude odlučila, tako će i biti, a prepuštamo i našim molitvama, Bogu i svetom Georgiju. Mi bi smo voleli, mi se nadamo, mi želimo i verni narod i mi”; poručuje otac Gavrilo, iguman manastira Đurđevi stupovi u Novom Pazaru.

Pročitajte i  NAJLEPŠA BIBLIJSKA IMENA: Moćna, simbolična i veoma retka, imaju dugu tradiciju, a danas su skoro zaboravljena

Obnova manastira se nastavlja. Do kraja godine planiran je završetak radova na uređenju i prezentaciji manastirskog kompleksa, kao i pešačkih staza.

RTS

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime