Zašto obeležavamo Obrezanje Gospoda Isusa Hrista (Mali Božić), ako se taj čin ne primenjuje u Srpskoj pravoslavnoj crkvi?

0
2052

Mali Božić odn. Obrezanje Gospoda Isusa Hrista, Srpska pravoslavna crkva proslavlja svakog 14. januara. Osmog dana po rođenju Hristos je po Mojsijevom zakonu, koji je važio za svu jevrejsku mušku decu, obrezan. Pri tome je dobio ime Isus, kako je zabeležio evanđelist Luka, a po čemu se i pridaje izuzetan značaj ovom datumu.

mali bozić

Pročitajte i  Nema ih u Svetom pismu, a čuli smo za 7 smrtnih grehova: Budite oprezni! Iz njih proizilaze svi drugi gresi i poroci

Zašto slavimo ovaj dan, ako se u našoj pravoslavnoj crkvi ne primenjuje čin obrezanja?

Prema Svetom pismu, Isus Hristos je preuzeo na sebe grehe ljudskog roda, a čin obrezanja se smatra znakom očišćenja od praroditeljskog greha. U zapisu vladike Nikolaja Velimirovića stoji da je „Hristos na sebe primio ljudsko telo i podneo bol za greh određen“.

Pročitajte i  Sveti Vasilije Veliki: Hrišćanski svetitelj čija se služba vrši čak 10 puta godišnje, kao i svakog 14. januara

Mali Božić

 

U Starom zavetu je ustanovljeno obrezanje za oznaku krštenja i očišćenja praroditeljskog greha, iako se ovaj greh ustvari nije očišćavao obrezanjem, sve do Hristovog dobrovoljnog prolivanja krvi za ljudski rod, kažu knjige veronaučne. Obrezanje je bilo kao neka kazna za prvobitni greh, i kao znak njegov, jer je obrezivano novorođenče, po rečima Davida, začeto u bezakonjima, i u gresima rodi ga mati njegova. I od obrezanja ostajao je ožiljak na telu detinjem.

Pročitajte i  Freska Beli Anđeo: Jedina je slika poslata u Svemir kao univerzalni simbol mira

Ispunivši zakon, Gospod je nama ostavio duhovno obrezanje, obrezanje srca – svetu tajnu krštenja, za koje je telesno obrezanje bila samo priprema, poručuje Srpska pravoslavna crkva.

Dnevnik. rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime