Зашто обележавамо Обрезање Господа Исуса Христа (Мали Божић), ако се тај чин не примењује у Српској православној цркви?

0
4891

Мали Божић одн. Обрезање Господа Исуса Христа, Српска православна црква прославља сваког 14. јануара. Осмог дана по рођењу Христос је по Мојсијевом закону, који је важио за сву јеврејску мушку децу, обрезан. При томе је добио име Исус, како је забележио еванђелист Лука, а по чему се и придаје изузетан значај овом датуму.

mali bozić

Pročitajte i  Христових 12 лекција за живот олакшаће вам сваки нови дан: Речи које дају снагу и служе као практични водич кроз живот

Зашто славимо овај дан, ако се у нашој православној цркви не примењује чин обрезања?

Према Светом писму, Исус Христос је преузео на себе грехе људског рода, а чин обрезања се сматра знаком очишћења од прародитељског греха. У запису владике Николаја Велимировића стоји да је „Христос на себе примио људско тело и поднео бол за грех одређен“.

Pročitajte i  Прича од које ћете се најежити: Овако су српски шарпланинци одбранили српско село и сељане од америчке војске

Mali Božić

 

У Старом завету је установљено обрезање за ознаку крштења и очишћења прародитељског греха, иако се овај грех уствари није очишћавао обрезањем, све до Христовог добровољног проливања крви за људски род, кажу књиге веронаучне. Обрезање је било као нека казна за првобитни грех, и као знак његов, јер је обрезивано новорођенче, по речима Давида, зачето у безакоњима, и у гресима роди га мати његова. И од обрезања остајао је ожиљак на телу детињем.

Pročitajte i  Бранка Веселиновић напунила 104 године: Најдуговечнија српска глумица открила своју тајну дугог живота

Испунивши закон, Господ је нама оставио духовно обрезање, обрезање срца – свету тајну крштења, за које је телесно обрезање била само припрема, поручује Српска православна црква.

Dnevnik. rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име