OD SAPUNJARE DO PANČETE: Uskoro počinje tradicionalana slaninijada u najmasnijem selu Kačarevu

I ove godine u malom mestu na jugu Banata Kačarevu, održaće se  poznata Slaninijada 2016. i trajaće  od  četvrtka 18. februara do ponedeljka 22. februara.

Kačarevci kažu da je slanina i vetar i život, ono što miriše i što se oseća u venama. Slanina se topi kada se mora, a jede uvek. Slanina je kao zdravlje.

Priča se da je kačarevačka slanina najbolja na zemljinoj kugli, kao što je banatski hleb najmekši na svetu. Slanina je za Banaćane oduvek bila antibiotik, sapunjarom su se lečili, kožurom podmazivali đermove. U Kačarevu najviše kažu vole sapunjaru. „Kod nas se slanina sapunjara voli kao devojka u selu“.

Pročitajte i  Само за искусне куваре и куварице: Рибљи паприкаш са севера Бачке

Slaninijada je manifestacija zasnovana na proizvodima od mesa koja reprezentuje tradicionalne gastronomske običaje i kuhinju stanovništva Južnog Banata. Kačarevo je mesto susreta dveju tradicija – starosedelačke tradicije, i one dođoške kolonističke, i tu je stvorena nova, izmešana verzija spremanja suvomesnatih proizvoda.

Slaninijada 2016
program2016
Program Slaninijade 2016.

 

04022014-UTNV-Slaninijada-Kacarevo-slanina
Slaninijada Kačarevo

 

izvor: slaninijada 

Само за искусне куваре и куварице: Рибљи паприкаш са севера Бачке

Почнимо са чињеницом да је јело под називом „риба...

Боља него француска: Војвођански рецепт за гушчију паштету

Ово луксузно јело које је у понуди најелитнијих ресторана...

Марикин колач са јабукама: Рецепт са Палића стар преко 100 година

Лагана и укусна посластица коју је госпођа Марика пронашла...

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...