Od svih naših domaćih filmova “Lepa sela lepo gore” je po nečemu zaista poseban

0
1257

Prošlo je skoro dve decenije kako je snimljen film “Lepa sela lepo gore”, koji je veoma brzo stekao status kultnog filma, a postoje mnoge stvari o njemu koje su do nedavno bile nepoznate o njemu!

lepa sela lepo gore2

Film je ako niste znali ispirisan istinitim događajem, kada je 7 vojnika drinskog korpusa bilo 9 dana okruženo u 97 metara dugom tunelu Brodar, 8km od Višegrada u septembru 1992. godine.

Režiser Srđan Dragojević je rekao da ne zna ni jedan primer u istoriji da se film o konkretnom ratu snima u isto vreme i na lokaciji na kojoj se pravi rat odvija, kao što je ovde bio slučaj.

Pročitajte i  Govedar uzdignut do statusa božanstva: Car Galerije i njegova palata Feliks Romulijana kod Zaječara

Pre početka snimanja  ekipa je otišla na Pale kod Radovana Karadžića od koga su tražila dozvolu za snimanje filma. Bila im je potrebna i vojna podrška tj. vojni resursi. Vojnici koji su se pojavljivali u filmu nisu bili statisti već prava uniformisana lica. Jednom od vojnika produkcija je ostla dužna dnevnicu, pa se na setu pojavio sa kašikarom i pretio da će se razneti ako mu ne daju njegov novac, a dnevnica je bila 20 maraka.

lepa sela lepo gore1

Nikola Pejaković Kolja je pauze na snimanju provodio sa deminerima koji su išli na svaku lokaciju pre snimanja kako bi proverili da li ima mina.Scena u kojoj Pejaković i Dragan Bjelogrlić igraju košarku jedva je snimljena  jel je Kolja bio pijan. Da  bi proslavili uspešan završetak snimanja scene slikali su se u svinjcu ali se Kolja toga ne seća.

Pročitajte i  Govedar uzdignut do statusa božanstva: Car Galerije i njegova palata Feliks Romulijana kod Zaječara

Ova film se na listi brtitanskog magazina Sight and Sound nalazi među 30 najboljih ratnih filmova u istoriji.

Film je imao 70.000 gledalaca u Grčkoj. Bio je u vreme premijernog prikaza najgledaniji film  van engleskog govornog područja  u Brazili i Australiji. Bio je i njagledaniji fil u Sloveniji i prvi srpski film koji se našao u toj distribuciji. Mnogi iz Hrvatske su išli u Ljubljanu kako bi ga gledali. U celom regionu je bio odlično snimljen jedino je možda malo otpora bilo u Sarajevu.

Pročitajte i  Govedar uzdignut do statusa božanstva: Car Galerije i njegova palata Feliks Romulijana kod Zaječara

lepa sela lepo gore

Film je bio srpski kandidat za Oskara, za najbolji film van engleskog govornog područja za 1996. godinu. Smatra se modenim klasikom srpske kinematografije. U Halivelovoj enciklopediji film “Lepa sela lepo gore “nalazi se među 1000 najboljih filmova svih vremena

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime