Odlikovani Arno Gujon i Grk koji je odbio da bombarduje Srbiju: Dirnuće vas kad saznate kome su posvetili ova priznanja

0
401

Patrijarh srpski Irinej odlikovao je danas Grka Marinosa Ricudisa, koji je odbio da učestvuje u bombardovanju Srbije 1999. godine ordenom Svetoga cara Konstantina, i humanitarca Arnoa Gujona koji dugi niz godina pomaže Srbima na KiM ordenom Svetoga Save prvog stepena.

“Marinos Ricudis bio je u situaciji da izvrši dužnost grčke države i učestvuje u sramnom napadu na naš narod, zemlju i on je, kao komandant vojnog broda, došao je u Jadransko more, gde mu savest nije dozvolila da ispuni ono što je bio dužan da učini, vratio se svojim brodom u Grčku i otkazao poslušnost da učestvuje u napadu na Srbiju”, rekao je patrijarh, obrazlažući odlikovanja na svečanosti u Patrijaršiji.

Zbog tog, kako je rekao patrijarh, velikog i junačkog dela, Ricudis je imao velikih problema i osuđen je na dve i po godine zatvora i izdržao je kaznu.

“Učinio je ono što čine velike duše i velike ličnosti i posle svega imao je toliko savesti da kaže da nije on heroj, već srpski narod. Mi nemamo dovoljno reči da se zahvalimo za takav gest i takvo postupanje i zato smo odlučili da odlikujemo gospodina Ricudisa najvećim odlikovanjem naše crkve – ordenom Svetoga cara Konstantina i da mu se na taj način simbolično zahvalimo za hrabro i junačko delovanje”, rekao je patrijarh Irinej.

Pročitajte i  Od sutra na snazi NOVE MERE Kriznog štaba: Evo koja 4 pravila će biti OBAVEZNA u celoj Srbiji

Sa druge strane, Arno Gujon, kako je rekao patrijarh, već dugo “ublažava strašne nevolje” našeg naroda na KiM, “jedinog naroda u Evropi lišenog svih ljudskih prava”, pomaže mu u najpotrebnijem, kako bi mogao da egzistira na našim svetim prostorima i time Gujon čini, ističe patrijarh, veliko dobro delo, utoliko veće, jer je prvo počeo da čini kada nije imao ni punih 20 godina.

Osim “delotvorne ljubavi” pokazane njegovim svesrdnim zalaganjem u prikupljanju i pružanju neophodne pomoći za crkvu i stradalni narod na KiM, rekao je patrijarh, Gujon je odlikovan i zbog istrajnog svedočenja istine o životu našeg naroda u našoj pokrajini.

Pročitajte i  Zvali su je Crnom princezom Beograda: Rođena je u jednoj od najbogatijih porodica, sve je prodala zbog poroka i umrla u najvećoj bedi

 

Marinos Ricudis, koji je bio kapetan bojnog broda 1999, rekao je da je za njega velika čast da primi orden, da je duboko ganut, ali i da danas smatra da nije dostojan ukazane časti i da je trebalo “svu čast da ima srpski narod”.

“Duboko sam ganut i nisam mogao da verujem da ću posle 18 godina, od kada sam odbio da učestvujem u nepravednom ratu protiv ovog naroda, da doživim čast i zahvalnost od moje braće pravoslavne, braće Srba. Sve žrtve vašeg naroda, tradicija, predanje, kultura, bilo je najznačajnije nadahnuće za mene i osećam blagodarnost pred svima vama”, rekao je Ricudis.

Posebnu zahvalnost, kako je dodao, duguje mitropolitu crnogorsko- primorskom Amfilohiju koji ga je prvi kontaktirao i razgovarao sa njim.

“Želim da vam obećam da niste sami u vašoj borbi i uvek će postojati hrabri junaci u ovom svetu koji će biti uz vas, koji će da se žrtvuju sa vama i uz vas u vašoj borbi, sa vama će da plaču, boluju i da se raduju”, rekao je Ricudis.

Pročitajte i  Oštra i hladnokrvna: Kneginja Ljubica kuburom presudila jednoj od ljubavnica kneza Miloša

Humanitarac i osnivač fondacije “Solidarnost za Kosovo” Arno Gujon, primajući orden Svetoga Save prvog stepena, rekao je da mu je velika čast da primi orden, kao i da to odlikovanje posvećuje “svim žrtvama kosovske tragedije, od cara Lazara, do Olivera Ivanovića”.

“Posvećujem ga takođe junacima današnjeg doba, a to su Srbi sa KiM koji opstaju na svojim ognjištima, uprkos nehumanim uslovima u kojima žive. Nisam siguran da sam u proteklih 14 godina uspeo da promenim njihove živote, ali sam siguran da su oni promenili moj. Promenili su moj pogled na svet i pokazali mi pravi značaj borbe za slobodu”, rekao je Gujon.

Da se nije, kako je rekao, susreo sa Srbima na KiM, kada je imao 19 godina, verovatno ne bi danas bio ovde, oni su promenili njegov život i zato im posvećuje tu nagradu.

 

(Tanjug)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime