Рожданик: Српски хороскоп који прориче судбину према месецу рођења

0
11662

За разлику од хороскопа који је човекову судбину одређује према звездама, наш народ је у прошлости имао свој начин прорицања судбине. Прорицао је судбину према месецима рођења неке особе. То прорицање се назива рожданик, а то је у ствари хороскоп, само испричан простим народним језиком.

Јануар

Мушко. Kо се роди 1, 3, 5, 7, 9… дана овог месеца, биће средњег стаса, танког носа, хитар, угледан, благе нарави и, ако се посвети науци, играће велику улогу у своме народу; – а ко се роди 2, 4, 6, 8, 10… биће омален, црномањаст, гостољубив, милостив, крупна гласа, весео, непостојан, лакомислен и слабијег памћења. Ако је брзоплет и ако је час овом, а час оном наклоњен, препоручујему се стрпљење у једној струци, јер га само то може сретним и ваљаним учинити.

Женско. Биће лепа, смеђа и чистуница. Боловаће чешће од главе. Деца ће је више пута ражалити. Биће добра и чуварна газдарица. Ако преживи 26. годину, доживеће дубоку старост.

Фебруар

Мушко. Kо се роди 1, 3, 5, 7, 9… овога месеца, биће веома одан практичним наукама, а посебно економији и спекулацији; – а ко се роди 2, 4, 6, 8, 10… биће непостојан, лак, брз, доцније ће му се нарав променити. Врло ће радо путовати и тежиће за богатством.

Женско. Биће лепа, смеђа, румена, али хладна срца. У неким стварима ће бити ћутљива као риба, али у неким и сувише говорљива. Ако се уда, биће верна своме мужу. Ако преживи 10, 15, и 30. годину, дочекаће дубоку старост.

Март

Мушко. Kо се роди 1, 3, 5, 7, 9…  дана овога месеца, биће кратка образа, добар радник, мудар, поштен, срдит, слободан и веома наклоњен женскињама; – а ко се роди 2, 4, 6, 8, 10… биће страшно грабљив и у оскудици, неће се устезати ни од преваре и крађе, само да до нечег дође. Много ће путовати по страним земљама.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Женско. Мало ће девовати и у браку ће бити верна и сваку невољу трпљиво сносити. Биће истинита према сваком, поштена и гостољубива. Млогу ће здраву децу изродити.

Април
Мушко. Kо се роди 1, 3, 5, 7, 9…  овога месеца, биће русе косе, стидљив, добродушан, даровит; штоваће науку и вештину; биће искрен и имат ће доста завидљиваца. Много ће трговати и туђе помоћи неће тражити; – а ако се роди 2, 4, 6, 8, 10… дана, биће лукав, грабљив, завидљив, говорљив и никакву тајну неће умети сачувати. Ако се млад ожени, у свачем ће напредовати и обогатиће се.

Женско. Биће ватрених очију, весела, говорљива и плашљива. У велика ће друштва радо одлазити. Kад се уда свега ће се оканути и постаће добра домаћица. Дочекаће дубоку старост.

Мај

Мушко. Ако се роди 1, 3, 5, 7, 9…  дана овога месеца, биће оштра погледа, леполик, храбар и добар војник. Избегаваће и најмање друштво; – Ако се пак роди 2, 4, 6, 8, 10… дана, биће дружеван, весео, шаљив, милостив, нежан и љубазан, особито према женскима. Ако се науци посвети, служиће народу, из кога је поникао, на дику. У дубокој ће старости осиромашити, ако се још у младости на научи чувању.
Женско. Биће здрава, крупна, румена и одвећ пријатана. Ако се зарана и сретно уда, биће и мужу а и својој породици на дику и понос.

Јун
Мушко. Kо се роди 1, 3, 5, 7, 9…  дана овога месеца биће висок, мудар, бојажљив, гостољубив и свакоме добро дошао, а по кадкад и прзница. На лепо ће одело више држати, него на јело и пића. – Ако се пак роди 2, 4, 6, 8, 10… дана, ако се посвети науци биће учен; ако ли се пак не посвети, у старости ће се здраво кајати. Срећа га у туђини чека.

Женско. Биће лепа, витка. Први и други љубазник ће је оставити. Kад се уда, с првим ће мужем хрђаво живети и наскоро ће остати удова. С другим ће мужем у сваком задовољству поживити. Напраситост и јед ће је у болест бацити.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Јул
Мушко. Kо се роди овог месеца, биће смеђ, повисок, разуман, правичан, јуначан, слободан, јаког телесног састава и нагао, због тога му се ваља чувати сваке препирке и свађе, јер може врло лако допасти беде. Биће љубитељ добра пића и лепих јела.

Женско. Биће побожна, речита и према непознатим пријатна. Љубиће снажне и одважне људе, а особито војнике. Врло ће се лако разгњавити, затим одмах гњев свој стишати и нанесену јој увреду великодушно опростити.

Август
Мушко. Kо се роди овог месеца, биће леп, средњег узраста, побожан, али и жесток, угледан и чувен. У науци ће добро напредовати. За опште ће добро све прегорети, али неће никакве благодарности за то од својих сународника пожњети. Ако се ода на трговину, биће печен трговац, а и обогатиће се.

Женско. Биће лепа, црномањаста, дуге косе, мислостива, а понекад горда и поношљива. У животу ће своме многе тешке и суморне дане провести. Ако се рано уда, неће бог зна како бити сретна; ако ли се пак до своје 30. године не уда, врло лако може до гроба девовати.

Септембар
Мушко. Kо се овог месеца роди, биће смеђе косе, средња узраста, паметан, самовољан и немаран. Ако струку, на коју се ода, добро проучи, биће ваљан трговац, изврстан званичник… До велика имања неће доћи, али ће му се име и после смрти у народу спомињати. Љубиће правду и истину, а и сиротињу ће у нужди, у колико му то могуће буде, потпомагати.Путоваће много. Ако је одважан и постојан, сваки ће му посао ићи од руке.

Женско. Биће црномањаста и косе као свила; речита, самовољна, а кад-што и напрасита. У браку ће многу децу изродити и старе дане у миру и задовољству проводити.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Октобар

Мушко. Kо се овога месеца роди, па се још у детињству према њему строго поступа, биће један од првих људи; а ако се на њега не обрати довољна пажња, него му се све кроз прсте гледа, постаће грабљивац и неваљалац. Многа ће добра или многа зла починити. Радије ће пити вино, него воду.
Женско. Биће висока, лепа, љутита и нагла. Поверену тајну неће моћи прећутати. Ваља јој се здраво чувати од многа заједљива говора, ако мисли да сама себи срећу не убије. Биће туђој срећи завидљива и страсна љубитељка вина и каве. У браку ће млогу децу изродити, од којих ће у својој старости велику радост дочекати.

Новембар
Мушко. Kо се роди овог месеца, биће леп, веселе нарави, поношљив, паметан и задовољан. Не треба ништа да узима олако, јер све што лети, не једе се. Многи ће га непријатељи на зло навести. Ако буде војник, биће страствен ловац и врло опасан како непријатељу на бојишту, тако девојкама у игри.

Женско. Биће умиљата, смеђа, дуге косе, а кратке памети. Гинуће за војницима и ловцима. Многи ће се у њу заљубити, а она ће их све исмевати.

Децембар
Мушко. Kо се роди овог месеца, биће лепог и витког тела, јогуница, љутица, гостољубив, уображен. Kад какву радњу буде предузимао, треба да пита за савет своје пријатеље, јер ће иначе, ако при своме уображењу непоколебив остане, у свком подузећу несретан бити. Много ће путовати и код странаца ће имати више уважења, него код својих рођених. Биће смрзла, те ће се здраво утопљавати. Ако буде имућан, сиротињи ће много добра учинити.

Женско. Биће мушкобања, али ипак пријатна и милостива. Боловаће врло мало. Сваки ће јој посао, као вредној и ваљаној газдарици, ићи од руке. Од своје деце и унучади, дочекаће велику радост.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име