ODRŽANA 27. MOKRINSKA TUCANIJADA: Učestvovalo je preko 200 posetilaca iz čitavog sveta, a pobednik je opet iz Srbije!

0
987

Tucanijada u Mokrinu – Tradicija stara 27 godina!

U Mokrinu kod Kikinde svakog Vaskrsa tradicionalno se obeležava takmičenje u tucanju jajima.

Pravo imaju učesnici iz čitavog sveta koji donesu ofarbano kokošije jaje, a takmičenje se odvija u grupama juniorske i seniorske kategorije. Ove godine Mokrin je posetilo preko 200 ljudi iz 11 zemalja sveta.

Tucanijada Mokrin
Foto: MZ Mokrin/ Spomenik farbanim jajima na ulazu u Mokrin

Ova tradicionalna manifestacija održana je prvog dana Vaskrsa i to 27. put po redu. U program su, kao i svake godine, uključeni svi: mokrinska Mesna zajednica, crkva, Dom kulture, škola, udruženja građana, meštani… Mokrinčanke i najmlađi Mokrinčani imaju priliku da izlože i svoje ručne radove, zatim dečje crteže, jaja… održavaju se revije paradnih konja i druge zgode.

Pročitajte i  МИЛУН И МАРА ЖИВЕ ПОТПУНО САМИ У ПЛАНИНИ: Немају телевизор, клима је сурова, а од тешког рада не беже

U mokrinskom Domu kulture ove godine titulu pobednika u tucanju jajima odneo je Mokrinčanin Savo Terzić Košničar. I to ne prvi put. On je pre tačno dve decenije prvi put pobedio na mokrinskoj Tucanijadi sa svojim najtvrđim kokošijim jajetom.

Tucanijada Mokrin
Šampionska dunjevača porodice Civrić, za učesnike i darodavce 27. Svetskog prvenstva. Foto: MZ Mokrin

Pobedničko jaje je, kako kaže, pronašao njegov sin u Kikindi, te mu je pošlo za rukom da, nakon dugogodišnjeg učestvovanja konačno i pobedi.

Pročitajte i  Сви знамо за шопску салату, али не знамо ко је у Србији народ по имену Шопи

A recept za proveru najtvrđeg, pobedničkog jajeta Savo Terzić rado otkriva:
“Nema tu velike mudrosti, kucneš nekoliko puta po zubima, pa ako se čuje zvuk tvrde ljuske to je onda definitivno pobedničko jaje.”

Kako pravila nalažu, pobedničko jaje mora da se pojede kako bi se proverila njegova ispravnost i ustanovilo da nije prevara. Tako su jednu polovinu jajeta pojeli Savo Terzić, a drugu polovinu sudija, i slučajno Savin otac, Živica Terzić.

Vicešampion Tucanijade koji je od Save poražen u finalu je Milan Mihailović iz Bijeljine. Treće mesto je odneo još jedan Mokrinčanin, Dušan Prodanović.

Pročitajte i  Андрићева "Јелена, жена које нема" није измишљен лик већ његова велика неостварена љубав која му се јавила након 40 година
Tucanijada Mokrin
Foto: MZ Mokrin

Vreme ove godine nije moglo da pokvari raspoloženje ni učesnicima ni gostima. Ovo banatsko selo još jednom je poslalo u svet sliku o gostoljubivosti, druželjubivosti i sjajnom mentalitetu njegovih stanovnika.

Da podsetimo, pored Tucanijade u Mokrinu se svake zime održava i Prvenstvo u borbi gusana. A poznati Mokrinčani su veliki srpski pesnik Mika Antić i filozof i pisac Vasa Stajić.

Izvor: MZ Mokrin, Telegraf

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име