Kuća najpoznatijeg srpskog izviđača poznatog kao “Oko sokolovo” nalazi se u katastrofalnom stanju

0
777

Umesto da bude spomenik od nacionalne važnosti, kuća najpoznatijeg srpskog izviđača Dragutina Matića, poznatog kao Oko sokolovo u stanju je potpunog raspada.

Na Fejsbuk stranici “Istorijske zanimljivosti” naišli smo na slike užasnog prizora iz kuće Dragutina Matića u selu Kaletinac, opština Gadžin Han.

“Obnova se navodno sprema za 2018. godinu kada se obeležava Stogodišnjica kraja Prvog svetskog rata. Čekalo se samo sto godina”- stoji napisano iznad slika.

Pročitajte i  Gori su ovi koji gledaju rijaliti nego sami učesnici: Cane Partibrejkers otkriva kakav je naš "mentolitet"

22093758_10210936004820272_414135243_n

 

Dragutin Matić ostaće zauvek simbol Prvog svetskog rata. Njegova slika na kojoj u vojnom šinjelu, naoružan bajonetom i malko pogrbljen prelazi Albansku golgotu, obišla je ceo svet.

Dragutin Matić rođen je 1888. godine na obroncima Suve planine, a u ratne borbe ušao je 1910. godine.

Učestvovao je u svim važnijim srpskim bitkama: na Ceru, Kolubari, povlačio se iz Albanije, bio je na Solunskom frontu, učestvovao u oslobođenju naše zemlje.

Pročitajte i  Obnovite imunitet za samo 15 sekundi: Čuveni moskovski specijalista otkrio je neverovatan i jednostavan recept

Uglavnom je radio izviđačke poslove, i jednom je ranjen. No, mnogo zanimljivije je da jednom, kaže anegdota, svog ranjenog saborca sa Cera nosio nekoliko kilometara, jer nije hteo da ga ostavi da umre. Njegov saborac je preživeo – postali su dobri prijatelji.

U selo se vratio 1919. godine, gde je uživao poštovanje i divljenje za života.

Pročitajte i  Skraćenice za koje mnogi ne znaju šta znače: Spens, Nin, Bitef, sms, Bemus, BIGZ, Komgrap, Nolit, SKZ, beseže...

Uspeo je da doživi lepu starost. Preminuo je 1970. godine u rodnom selu Kaletincu. Iza njega je ostalo četvoro dece.

Autor: Opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime