Опасни паразит стигао у Србију: Ево како се преноси и шта треба да знате о њему

0
269

Први пут у нашој земљи постоји опасност од паразита који за човека може да буде смртоносан. Ради се о мултилокуларном ехинококу који је пронађен код велике популације лисица и шакала. Овај паразит за животиње је безазлен,  али ако пређе на кућне љубимце а затим на човека може да буде јако погубан.

Опасни паразит

Према речима проф. др Душана Лалошевића, у Србији су у последње три године забележена три оваква смртна случаја услед обичног ехинокока.

Људи су се заразили услед нехигијенског односа према псима. Чак је тим паразитом било заражено и десетине деце, али је код већине успешно лечен.

Pročitajte i  Један наш познати музичар је потомак Гаврила Принципа: Ево ко је у питању!

Међутим, сада је откривена “унапређена” и далеко опаснија врста овог паразита.

Опасни паразит

 

– Сада смо дошли у ситуацију да се у Србији појавио и мултилокуларни облик тог паразита који је много опаснији и јако га је тешко дијагностификовати. Тај паразит расте на јетри као малигни тумор, метастазира и обично се открије када је за операцију касно – каже доктор Лалошевић.

Pročitajte i  Ћале, последњи мушкарац коме жене нису смеле ништа! Прича Моме Капора о мушкарцима којих више нема

Др Иван Пушић из Научног института за ветеринарство Нови Сад каже следеће.

– Тај паразит је пре извесног времена регистрован у Мађарској и само смо чекали када ће доћи код нас. У току су провере на терену и процењује се колико је узео маха. Морам истаћи да нема разлога за страх, али свакако та чињеница представља разлог за додатни опрез – каже др Пушић.

Деца су најугроженија категорија склона заразама јер немају хигијенске навике да након контакта са животињама перу руке и лице уколико за тим има потребе.

Pročitajte i  Последња жеља Мике Антића: Написао ју је на цедуљици уочи смрти! Речи које ће вас расплакати и дати вам крила.

Опасни паразит

– У угрожене категорије спадају и ловци, затим људи који на терену раде разна биолошка истраживања, али и власници паса и мачака који не врше редовне ветеринарске контроле својих љубимаца – подсећа др Пушић.

Редовно одржавање хигијене, уз одвођење љубимаца на редовне контроле код ветеринара, најбоља је превенција за било какве заразе а поготово за ову.

detnjarije.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име