Општина Мионица: Потписан уговор о додели бесповратних средстава за спровођење мера популационе политике

0
789
Председник Општине Мионица Бобан Јанковић на потписивању уговора

Председник општине Мионица Бобан Јанковић потписао је уговор о додели бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике са министарком без портфеља задуженом за демографију и популациону политику Славицом Ђукић Дејановић. Укупан износ пројекта је 8,82 милиона динара, од чека је министарство обезбедило 6,17 милиона динара, а општина Мионица 2,65 милиона динара.

Општина Мионица је по овом пројекту добила средства за реконструкцију, односно опремање и осавремењивање кухиње ПУ „Невен“, набавку путничког минибуса, као и активности и едукације намењене подршци родитељима, будућим родитељима и другима који учествују у одгајању детета.

– Када су у питању популациона политика и побољшање демографских параметара јако је важно да сви заједно радимо на овоме као друштво. Влада Републике Србије је 2016. године основала Савет за популациону политику чије су мере евидентно имале позитиван ефекат. И на локалном нивоу ми пратимо ове мере посвећујући пажњу како новорођенчадима, тако и деци предшколског и школског узраста. Овај новац ће бити заиста корисно утрошен имајући у виду чињеницу да кухиња Предшколске установе „Невен“ није реконструисана и опремана још од 1981. године када је она опслуживала три пута мање деце него данас. Поред овога, набавком путничког минибуса сва деца из 36 села мионичке општине стичу подједнаке услове да се укључе у све програме наших установа.рекао је председник општине Бобан Јанковић.

Јавном позиву које је расписао Кабинет министра без портфеља у циљу подршке одрживом демографском развоју јединица локалне самоуправе у Републици Србији, одазвало се укупно 122 градова и општина, док је новац добило укупно 85 локалних самоуправа. Ово је трећа година за редом да држава додељује градовима и општинама бесповратна средства за пројекте подршке породицама и мере популационе политике. За ову намену је у 2019. години издвојено 650 милиона динара, што је 150 милиона више него прошле године.

Општина Мионица води бригу о свим својим суграђанима и спроводи позитивне мере популационе политике кроз различите програме и пројекте који се реализују у протеклих неколико година. Брига о новорођенчадима подразумева доделу једнократне помоћи породиљама, поделу бесплатних ауто седишта, а од почетка 2019. године и поделу бесплатних колица за бебе. Ученици школског и предшколског узраста укључени су у бројне бесплатне програме који се на иницијативу председника општине Мионица реализују посредством Општинског центра за образовање и развоју, те су тако на располагању школице и курсеви страних језика, школе глуме, плеса, фотографије, као и бројне друге радионице и едукације. Општина Мионица поред овога обезбеђује и бесплатан превоз за све ученике, бесплатне књиге за ђаке прваке, бесплатан вртић за треће дете, ако и наградна путовања за најбоље ученике.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име