Овај изврстан ликер прави се од зелених ораха. Наши преци користили су га као народни лек, јер су проверено знали да је делотворнији од многих других лекова.
Ово је идеалан период за брање младих, зелених ораха одн. за прављење ликера тј. ораховаче.
Ораси лече најразличитија оболења, а изузетно помажу за проблеме штитне жлезде, грла, респираторних путева као и бронхитиса, али и за јачање имунитета. Народна медицина препоручује ораховачу за лечење анемије, али и као прву помоћ код стомачних тегоба и за убрзавање пробаве.
Ораховача је изузетно богата јодом, па је стога одличан лек за болести штитне жлезде.
Потребна су вам само 3 састојка:
40 младих ораха,
1 kg меда,
1 l ракије, најбоље од шљиве.
Припрема се на следећи начин:
Зелене орахе исецкајте, али пре тога ставите рукавице како вам се руке не би оштетиле.
Ставите орахе у већу стаклену теглу па преко њих додајте 1кг меда и 1л ракије.
Затворите одговарајућим поклопцем и оставите да тегла стоји на сунцу 40 дана.
Повремено промешајте садржај пластичном кашиком.
Пре послуживања, ораховачу благо промућкајте како би се подигао лековити талог.
Овај народни лек конзумира се тако што се свако јутро наште срца попије по једна мала, ракијска чашица. Као аперитив, ораховачу служите са ледом и кришком лимуна.
Извор: Stil