TRADICIONALNE ORASNICE: Omiljeni kolač mnogih ljubitelja slatkiša

0
6113
Orasnice, izvor:flickr

Orasnice spadaju u tradicionalnu srpsku poslasticu i naše domaćice ih prave od davnina.

Lako se i brzo prave i mnogima su omiljen kolač.

Potrebni sastojci:

  • 2 belanceta
  • 250 g šećera u prahu
  • 300 g mlevenih oraha
  • 300 g seckanih oraha
  • sok od 1/4 limuna

Dok pravite orasnice bitno  je da  budete uz njih dok se peku, jer mogu brzo da dobiju jaču boju i da se previše osuše i izgore.

Pročitajte i  Божићна погача: Рецепт за чесницу из шумадијског краја

Postupak:

1. Belanca umutite dok ne dobijete gusti beli šam. U sneg od belanaca dodajte  šećer u prahu i mutite dok se ne dobije  gušća masa. Na kraju dodajte mlevene orahe i sok od limuna bez pulpe.

2. Dobro izmešajte, ali nikako mikserom već drvenom varjačom blago okrećite belanaca sa orasima.

3. U veliku tepsiju stavite papir za pečenje. Testo podelite na otprilike 50 komada-kuglica. Svaku kuglicu dlanovima formirajte u valjak (5 cm), uvaljati u seckane orahe i blago krajeve saviti ka unutrašnjosti da se dobije oblik orasnice kao na slici.

Pročitajte i  Реченица због које вам Бог не услишава молитве: Већина заборави да је изговори и тако наноси штету себи и породици

4. Orasnice stavite u rernu prethodno  zagrejanu na 200 stepeni ali odmah smanjite na 100 stepeni i pratite kojom brzinom se suše.

Treba da se suše oko 20 minuta. Tačno vreme zavisi od vaše rerne. Kada se ispeku izvadite tespiju i ostavite tako da se još ohlade i stegnu pa ih tek onda izvadite.

 

Orasnice, izvor:flickr
Orasnice, izvor:flickr

izvor:greta58

Pročitajte i  Богојављенске пихтије: Предјело које се служи у част крштења Исуса Христа
Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име