ОТАЦ ТАДЕЈ: Духовне поруке које нам помажу у борби против свакодневног стреса

0
20237

Отац Тадеј   био је познати српски игуман који је написао поучну књигу „Какве су ти мисли, такав ти је и живот“ и многе друге у којима говори о духовном животу.

Издвајамо неке његове мисли које ће вам помоћи да се изботите са свакодневним стресом и немиром карактеристичним за данашњи начин живота.

 1. Кад свима упутиш мисли мирне, тихе, пуне љубави и доброте, за кратко време ћеш видети како ће да се мења круг око тебе.
 2. Када смо у друштву душе која је немирна, тај немир се шири и на нас. Ми се онда узнемиримо, расположење нам се поквари и желимо да одемо одатле.
 3. Није Бог тај који узмиче, већ нас грешна природа одвлачи од Њега. Данас се Господ мало (и премало) зазива. Свет се забавио самим собом. Покаткад нас велика мука натера да потражимо смисао дубље у нама.
 4. Ми смо непослушни зато што смо од малена такви. Бака и дека нас од малена уче да кажемо нећу и тако учимо да се противимо. Морамо да се вежбамо да будемо послушни, да не буде наша воља.
 5. Како ћемо разумети невоље других људи ако нисмо и сами били каткад у невољи.
 6. родитељи наши окружују нас пажњом, навикавају нас на пажњу и ми је од свих других као са неким правом очекујемо, а то не можемо добити. То рађа преосетљивост и доноси страдање. Ми треба да научимо да нас ни непажња ни понижење не вређају, да све покривамо кротошћу и љубављу.
 7. Што је било, било је и прошло. Ви само идите напред и молите помоћ од Господа.
 8. Уместо да почнемо од себе, ми увек желимо друге да исправљамо, а себе остављамо. Кад би свако почео од себе, ево нам мир свуда!
 9. Наше су мисли огромна снага и моћ. Људи о томе не размишљају. Све потиче, и добро, и зло, од мисли.
 10. Ломимо се, ломимо, без потребе. А Господ кад нам је потребно, шта нам је потребно – Он даје. После видимо и сами, зашто сам се изломио толико размишљајући шта да радим кад Господ размишља о нама. О свакој души!
 11. Човек је оно што мисли. Наш живот зависи од наших мисли.
 12. Ујутру кад се устане без молитве не треба излазити из куће, а увече се захвалити Богу за тај диван дан.
 13. Исправи себе, постаћеш животни пример. Много се више говори животом него речима.
 14. Када нас оговарају, тиме нам само наше флеке скидају. Важно је само да ми не оговарамо никога. Бог све види.
 15. Немојте вређати и жалостити своје родитеље. Не може ни вама бити добро ако су родитељи на вас љути или ожалошћени.
 16. Мучан је живот зато што су живци много преоптерећени а нисмо се извежбали да се опустимо, мислено треба да се опустимо, када се мислено опустимо и физичко тело се одмара.
 17. Много значи кад у кући има молитвеник. Молитва привлачи Божју благодат. То осећају сви домаћи. То осећају и они којима су срца охладнела. Зато се треба непрестано молити.
Pročitajte i  Икона Богородице Пећке: Учинила је многа чуда у граду Пећи, ношена је у литији кроз град и од куће до куће домаћина

Otac-Tadej-Kada-se-neko-jako-voli-onda-se-i-razume_slika_XL_6551585

izvor: svatosavlje.org

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име