OTKRIVEN GROB ISUSA HRISTA POSLE RESTAURACIJE: Pogledajte kako izgleda nakon 9 meseci rada!

0
2581
Foto: rts

Grob Isusa Hrista otkriven je danas na ceremoniji u Crkvi Svetog groba u Jerusalimu, posle devet meseci restauracije

Foto: rts
Foto: rts

Verodostojnici hrišćanske veroispovesti učestvovali su na ceremoniji kod groba čija mermerna konstrucija sada ponovo ima originalnu oker boju, prenose novinari.

„To nije samo poklon Svetoj zemlji, to je poklon celom svetu“, istakao je jerusalimski pravoslavni patrijarh Teofil Treći obraćajući se prisutnima, među kojima je bio i grčki premijer Aleksis Cipras.

Grčki tim za restauraciju, sačinjen od arheologa i drugih stručnjaka, uspešno je okončao radove na restauraciji edikula – reč izvedena iz latinskog termina “aedecule”, što znači „mala kuća“. Radovi su počeli u maju 2016.

Pročitajte i  Човек пред којим су главу спуштали сви патријарси и епископи: Звали су га "савест Српске православне цркве", а он је овако објаснио шта Бог хоће од човека
Foto:rts
Foto:rts

Na gradilištu se, u oktobru, dogodilo nešto nesvakidašnje, kada je mermerna ploča koja pokriva grob bila sklonjena na tri dana. Poslednji put pre toga ljudi su došli do srca najsvetijeg mesta hrišćanstva – 1810, kada je, posle požara, obavljena restauracija.Tokom šezdesetih i devedesetih godina 20. veka druge obnove su izvedene u raznim delovima crkve koja se nalazi u starom gradu Jerusalimu, kod najvećih svetilišta judaizma i islama – Zida plača i Brda hrama, međutim, edikula nije dirana.

Pročitajte i  Данас се обавезно помолите овим светитељкама: Славимо Веру, Љубав и Наду, а сви који имају женску децу данас треба да ураде ОВО!

grob isusa hrista

Za devet meseci i za cenu od 3,4 miliona evra praktično sve je demontirano, očišćeno i restaurirano, uključujući i stubove i kupole iznad i unutar zgrade. Prozor je otvoren da bi se dozvolo hodočasnicima da prvi put vide goli kamen stare pećine.

Uklonjena je ružna gvozdena konstrukcija koju su britanske vlasti napravile 1947. godine kao potporu za zidove. Očišćena je čađ koja se nakupila na zidovima kamene fasade pošto su hodočasnici na tom mestu decenijama palili sveće. Više nema straha za stabilnost starog hrama koji je poslednji put obnovljen pre više od 200 godina.

Pročitajte i  Обичаји на Крстовдан које сваки Србин треба да испоштује: Прави верници сутра посте, а у поноћ ОБАВЕЗНО ЗАМИСЛИТЕ ЖЕЉУ

grob isusa hrista

Svetski fond za zaštitu spomenika, koji je prikupio četiri miliona dolara za obnovu, saopštio je da je intervencija bila neophodna jer je postojala opasnost od kolapsa.
Radove su finansirale tri vodeće hrišćanske vere u toj crkvi: grčko-pravoslavna, franjevačka i jermenska, kao i od javnih i privatnih donacija.

rts

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име