Otkriven spomenik heroju Košara, Tiboru Cerni: “Za ovu zemlju vredi poginuti”

0
1166

Jednom od 108 pripadnika Vojske Jugoslavije koji su stradali u odbrani reona karaule Košare, kada su ih 1999. napale udružene snage terorističke OVK, regularne albanske vojske i NATO snaga, Tiboru Cerni, otkriven je spomenik danas u Debeljači kod Kovačice.

spomenik tiboru cerni

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je otkrivanju spomenika i tom prilikom najavio je da će doneti odluku o dodeli spomenice kojom bi se obeležavala bitka na Košarama 1999. I da će taj orden dodeliti svakom od 108 junaka koji su dali život za srpske Košare.

On je, takođe, najavio i da će formirati odbor za izgradnju centralnog spomen obeležja kojim bi se očuvalo sećanje na 108 veličanstvenih sa Košara.

spomenik tiboru cerni

Tibor Cerna bio je jedan od 108 „srpskih Obilića“, heroja sa Košara, koji će živeti u nama dok god smo mi živi i dok god budemo pričali o njihovim herojskim pogibijama, poručio je danas preživeli borac sa Košara Vojislav Vukašinović. On je, na svečanoj ceremoniji otkrivanja spomenika jednom od heroja s Košara, Tiboru Cerni, u Kovačici, rekao da se 18 godina čekalo da se podigne prvo spomen obeležje – prvom među jednakima, heroju Tiboru Cerni.

Kata Cerni, majka Tibora Cerne palog na Košarama, rekla je da su njen sin i njegovi drugovi, saborci, i poginuli i preživeli, dali sve od sebe da bi sačuvali to što je trebalo i apelovala na državu da vodi računa o njima, njihovim porodicama, svojoj vojsci i mladim vojnicima.Ona je kazala je da joj je posebno drago što danas vidi saborce svog sina, što je imala prilike da sa njima razgovara o trenucima koje je Tibor proveo sa njima.

Da podsetimo, Tibor Cerna rođen je u Beogradu 8. novembra 1978. U junu 1998. godine dobrovoljno je tražio da dođe u vojsku, pa kada je došao, onda je tražio da ide u Peć, a odatle je bio upućen – na Košare.

U paklu Košara, gde je po 12 vojnika branilo odseke na koje je jurišalo po 300 neprijatelja, komandir jednog odeljenja bio je upravo Tibor Cerna.

spomenik tiboru cerni

Srpski vojnicima u rovovima, pored bombi iz aviona, najveći problem pravili su snajperisti. Tog 27. aprila, posle dejstva snajperiste Tibor Cerna se oprostio od zatečenih drugova, pa ustao i viknuo:

„‘Ajde, pucaj ako si junak, ja te čekam!”

Obarač je povučen. Metak iz snajperske puške je pogodio Tibora pravo u grudni koš. Ali, Tibor nije pao.

Da bi stvorio mogućnost da neprijatelj dejstvuje još jednom, kako bi ga naši snajperisti otkrili i konačno eliminisali, Tibor Cerna je ostao da stoji.

Smrtno ranjen, okrenuo se ka svojim drugovima u rovu, koji su ga sve vreme odvraćali od te namere, i rekao:

„Za ovu zemlju vredi poginuti”.

Tada je usledio i drugi hitac. Metak je pogodio Tibora Cernu u vrat, ubivši ga na mestu.

Trenutak kasnije, naši snajperisti eliminisali su neprijateljskog.

Do kraja NATO agresije, u paklu Košara živote je dalo 108 vojnika koji su sprečavali kopnenu invaziju, ali neprijatelj nije ostvario svoj cilj. Tibor Cerna je jedan od onih koji su dali život da se to spreči.

Preuzeto sa Magacin, Tanjug

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име