Звали су га српски Ахил и Робин Худ са Хомоља. Одликован је руским орденом за храброст, а пре више од два века Хајдук Вељко Петровић борио се за слободу Србије. Протеклих дана откривено је јавности до сада непознато његово писмо, преноси РТС. Историчари га сматрају ексклузивом.

Верује се да је ово потпис команданта неготинске крајине Хајдук Вељка и његов печат. Писмо је старо више од 200 година. У Музеј књиге и путовања стигло је захваљујући једном колекционару.

Pročitajte i  Рођени брат Павла Вуисића био је ИСТО ГЛУМАЦ - Сви смо га гледали у ОВИМ легендарним остварењима, а нисмо имали појма КО ЈЕ!
Фото: РТС видео принтскрин

„Ово су историјске ексклузиве, јер та документа су малтене непостојећа и ретки су музеји и архиве које поседују такве примерке. Писмо се налазило у библиотеци Љубомира Ненадовића, а Љубомир Ненадовић је баш на полеђини написао и белешку да се ради о писму ‘ајдук Вељка“, истиче Виктор Лазић из Музеја књиге и путовања.

Историчари истражују да ли је Хајдук Вељко уопште био писмен или је ово рукопис главног писара тог времена, Вука Караџића.

Pročitajte i  Пуне тезге: Пролеће је стигло на београдске пијаце

„Када знамо за чињеницу да су после пропасти Првог српског устанка 1813. године устаници своју архиву бурадима пребацивали преко Саве, како пише прота Матеја Ненадовић, свако писмо које је пронађено из овог периода је врло важно“, објашњава за РТС др Радомир Поповић из Историјског института.

Фото: РТС видео принтскрин

„Показало се да је у ствари у питању била наредба којом се становништво наведених места обавезује да даје новчану помоћ у намирницама такозвани бир устаницима, и то је укратко садржај овог писма“, каже др Исидора Бјелаковић, са Филозофског факултета у Новом Саду.

Pročitajte i  У једну београдску улицу стаје сва српска историја: Дирљива прича Моме Капора о томе ко смо, шта смо и од чега смо направљени

Писмо би, заједно са примерцима српских кубура и турских сабљи, ускоро могло да се нађе на изложби ретких ствари из Првог српског устанка.

Извор: ФОНЕТ, РТС

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име