Звали су га српски Ахил и Робин Худ са Хомоља. Одликован је руским орденом за храброст, а пре више од два века Хајдук Вељко Петровић борио се за слободу Србије. Протеклих дана откривено је јавности до сада непознато његово писмо, преноси РТС. Историчари га сматрају ексклузивом.

Верује се да је ово потпис команданта неготинске крајине Хајдук Вељка и његов печат. Писмо је старо више од 200 година. У Музеј књиге и путовања стигло је захваљујући једном колекционару.

Pročitajte i  Сматрана је краљицом "лаког морала", а заправо ће вас шокирати права истина о Драги Машин
Фото: РТС видео принтскрин

„Ово су историјске ексклузиве, јер та документа су малтене непостојећа и ретки су музеји и архиве које поседују такве примерке. Писмо се налазило у библиотеци Љубомира Ненадовића, а Љубомир Ненадовић је баш на полеђини написао и белешку да се ради о писму ‘ајдук Вељка“, истиче Виктор Лазић из Музеја књиге и путовања.

Историчари истражују да ли је Хајдук Вељко уопште био писмен или је ово рукопис главног писара тог времена, Вука Караџића.

Pročitajte i  Уколико сте изгребали паркет или ламинат постоји решење - једноставни трикови, не коштају ништа, а делују попут магије

„Када знамо за чињеницу да су после пропасти Првог српског устанка 1813. године устаници своју архиву бурадима пребацивали преко Саве, како пише прота Матеја Ненадовић, свако писмо које је пронађено из овог периода је врло важно“, објашњава за РТС др Радомир Поповић из Историјског института.

Фото: РТС видео принтскрин

„Показало се да је у ствари у питању била наредба којом се становништво наведених места обавезује да даје новчану помоћ у намирницама такозвани бир устаницима, и то је укратко садржај овог писма“, каже др Исидора Бјелаковић, са Филозофског факултета у Новом Саду.

Pročitajte i  Непроцењиво благо Србије пронађено на дну језера. Потопљени дворови Јелене Анжујске причају скривану истину

Писмо би, заједно са примерцима српских кубура и турских сабљи, ускоро могло да се нађе на изложби ретких ствари из Првог српског устанка.

Извор: ФОНЕТ, РТС

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име