Prepoznajte otrovne farbe za jaja: Nesavesni prodavci kupuju tehničku boju i prepakuju je u kesice

0
1018

Farbe za jaja prodaju se na svakom koraku. Ali treba voditi računa o tome koje ćemo kupovati.

Bliži se Vaskrs, a sa njim i farbanje jaja. Zbog lake zarade nesavesni prodavci prodaju prepakovanu tehničku boju sa teškim metalima, koja je vrlo opasna po zdravlje, pa bi najbolje bilo da se boje kupuju samo na mestima koja kontrolišu inspektori.

Potrošači su skloni da najčešće kupuju farbu tamo gde je najjeftinija i ne obraćajući pažnju na deklaracije, međutim, upravo je cena ta koja može odrediti kvalitet farbe, budući da su tehničke boje kojima se farbaju zidovi, jeftinije.

Pročitajte i  Smatrana je kraljicom "lakog morala", a zapravo će vas šokirati prava istina o Dragi Mašin

Nesavesni prodavci željni zarade kupuju tehničku boju i prepakuju je u kesice koju kasnije prodaju kao farbu za jaja. Da bi kupac bio siguran da je kupio prehrambenu, a ne tehničku boju koja se korsiti za farbanje zidova, na deklaraciji moraju da budu odštampane oznake od 100 do 180.

Prehrambene boje su prečišćene i zato skuplje. Tehničke i prehrambene boje imaju isti sastav, ali se razlikuju u sadržaju mikrokomponenti u koje spadaju i teški metali a to su najčešće olovo, kadmijum, živa i arsen. Najopasnije su anilinske boje.

Pročitajte i  Svim Srbima za nauk: Ovako je Voja Tankosić pregovarao sa Arbanasima

Oznake “E” sa pozitivne liste pokazuju da su boje klasifikovane kao aditivi za hranu. Oznake E od 100 do 180 znači da proizvođač garantuje i ako deo boje uđe u jaje.

Treba kupovati samo na mestima koje kontroliše inspekcija, a pri tom obratiti pažnju i na rok trjanja.

Naravno, najbolja varijanta su prirodne boje od povrća. Lukovina nije više jedini izbor. Ljubičastu boju daje naseckani ljubičasti kupus, plavu zamrznuta borovnica, naranažastu iseckana šargarepe, roze narendana cvekla, žutu-kurkuma i cvet nevena, a cigla crvenu aleva paprika.

Pročitajte i  MONAH ARSENIJE JOVANOVIĆ O SVOM SPASENJU IZ PAKLA DROGE: Ovako svedoči ostroški podvižnik o izlečenju kroz veru i stradanju bliskih prijatelja

RTS

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime