Prepoznajte otrovne farbe za jaja: Nesavesni prodavci kupuju tehničku boju i prepakuju je u kesice

Farbe za jaja prodaju se na svakom koraku. Ali treba voditi računa o tome koje ćemo kupovati.

Bliži se Vaskrs, a sa njim i farbanje jaja. Zbog lake zarade nesavesni prodavci prodaju prepakovanu tehničku boju sa teškim metalima, koja je vrlo opasna po zdravlje, pa bi najbolje bilo da se boje kupuju samo na mestima koja kontrolišu inspektori.

Potrošači su skloni da najčešće kupuju farbu tamo gde je najjeftinija i ne obraćajući pažnju na deklaracije, međutim, upravo je cena ta koja može odrediti kvalitet farbe, budući da su tehničke boje kojima se farbaju zidovi, jeftinije.

Pročitajte i  Samo za iskusne kuvare i kuvarice: Riblji paprikaš sa severa Bačke

Nesavesni prodavci željni zarade kupuju tehničku boju i prepakuju je u kesice koju kasnije prodaju kao farbu za jaja. Da bi kupac bio siguran da je kupio prehrambenu, a ne tehničku boju koja se korsiti za farbanje zidova, na deklaraciji moraju da budu odštampane oznake od 100 do 180.

Prehrambene boje su prečišćene i zato skuplje. Tehničke i prehrambene boje imaju isti sastav, ali se razlikuju u sadržaju mikrokomponenti u koje spadaju i teški metali a to su najčešće olovo, kadmijum, živa i arsen. Najopasnije su anilinske boje.

Pročitajte i  Bolja nego francuska: Vojvođanski recept za guščiju paštetu

Oznake “E” sa pozitivne liste pokazuju da su boje klasifikovane kao aditivi za hranu. Oznake E od 100 do 180 znači da proizvođač garantuje i ako deo boje uđe u jaje.

Treba kupovati samo na mestima koje kontroliše inspekcija, a pri tom obratiti pažnju i na rok trjanja.

Naravno, najbolja varijanta su prirodne boje od povrća. Lukovina nije više jedini izbor. Ljubičastu boju daje naseckani ljubičasti kupus, plavu zamrznuta borovnica, naranažastu iseckana šargarepe, roze narendana cvekla, žutu-kurkuma i cvet nevena, a cigla crvenu aleva paprika.

Pročitajte i  Samo za iskusne kuvare i kuvarice: Riblji paprikaš sa severa Bačke

RTS

Samo za iskusne kuvare i kuvarice: Riblji paprikaš sa severa Bačke

Počnimo sa činjenicom da je jelo pod nazivom „riba...

Bolja nego francuska: Vojvođanski recept za guščiju paštetu

Ovo luksuzno jelo koje je u ponudi najelitnijih restorana...

Marikin kolač sa jabukama: Recept sa Palića star preko 100 godina

Lagana i ukusna poslastica koju je gospođa Marika pronašla...

Radost za žene: Prolećno cveće koje će vam ulepšati baštu i terasu

Jedna od glavnih stvari kojoj se žene najviše raduju...