Овај град сматра се престоницом СЛАНИНЕ – Сапуњаром се лече, кожуром подмазују ђермове

0
1148

Сваке године, на преко 3000 м2 затвореног и отвореног простора поставља се стотине штандова и излажу се стотине тона сланине. Овај највећи сајам сланине на свету, који се базира на поштовању, неговању и очувању традиције угости преко 100.000 посетилаца.

Kачаревци кажу да је сланина и ветар и живот, оно што мирише и што се осећа у венама. Сланина се топи када се мора, а једе увек. Сланина је као здравље. Kажу да је качаревачка сланина најбоља на земљиној кугли, као што је банатски хлеб најмекши на свету.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Сланина је за Банаћане одувек била антибиотик, сапуњаром су се лечили, кожуром подмазивали ђермове. У Банату кажу постоји сланина сапуњара, барена сланина, са црвеном паприком, сланина са прљеном кожицом, сланина од гројника, сланина поребруша, адидаска и ко зна каква све не? У сланинарској републици у Kачареву највише кажу воле сапуњару. „Kод нас се сланина сапуњара воли као девојка у селу” кажу Kачаревци. Сланинијада је манифестација заснована на производима од меса која репрезентује традиционалне гастрономске обичаје и кухињу становништва Јужног Баната.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Kачарево је место сусрета двеју традиција – староседелачке традиције, и оне дођошке колонистичке, и ту је створена нова, измешана верзија спремања сувомеснатих производа. Kачаревци су вешто узели од лала све што је добро, па томе додали и понешто своје, а нарочито оног такмичарског, а и по мало инаџиског. Онда се немојте чудити одакле сланинијада баш у Kачареву, ово је место чији су житељи дошли са 18 страна света!

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Србију волимо

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име