Овај град сматра се престоницом СЛАНИНЕ – Сапуњаром се лече, кожуром подмазују ђермове

0
967

Сваке године, на преко 3000 м2 затвореног и отвореног простора поставља се стотине штандова и излажу се стотине тона сланине. Овај највећи сајам сланине на свету, који се базира на поштовању, неговању и очувању традиције угости преко 100.000 посетилаца.

Kачаревци кажу да је сланина и ветар и живот, оно што мирише и што се осећа у венама. Сланина се топи када се мора, а једе увек. Сланина је као здравље. Kажу да је качаревачка сланина најбоља на земљиној кугли, као што је банатски хлеб најмекши на свету.

Pročitajte i  НАЈСКУПЉА СРПСКА ПЕСМА! Због Иве Андрића за њу зна цео свет, а настала је због само 2 РЕЧИ!

Сланина је за Банаћане одувек била антибиотик, сапуњаром су се лечили, кожуром подмазивали ђермове. У Банату кажу постоји сланина сапуњара, барена сланина, са црвеном паприком, сланина са прљеном кожицом, сланина од гројника, сланина поребруша, адидаска и ко зна каква све не? У сланинарској републици у Kачареву највише кажу воле сапуњару. „Kод нас се сланина сапуњара воли као девојка у селу” кажу Kачаревци. Сланинијада је манифестација заснована на производима од меса која репрезентује традиционалне гастрономске обичаје и кухињу становништва Јужног Баната.

Pročitajte i  Славимо Светог Пантелејмона: Мошти чудотворног исцелитеља налазе се у Србији, ПОМОЋ ПРУЖА СВИМА У ОВИМ СИТУАЦИЈАМА! 

Kачарево је место сусрета двеју традиција – староседелачке традиције, и оне дођошке колонистичке, и ту је створена нова, измешана верзија спремања сувомеснатих производа. Kачаревци су вешто узели од лала све што је добро, па томе додали и понешто своје, а нарочито оног такмичарског, а и по мало инаџиског. Онда се немојте чудити одакле сланинијада баш у Kачареву, ово је место чији су житељи дошли са 18 страна света!

Pročitajte i  "Писмо мајци" Сергеја Јасењина натераће вам сузе на очи: "Јеси л' жива, старичице моја?"

Србију волимо

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име