Ovaj tekst će vam ulepšati dan: Sećanje na 10 srpskih neprevaziđenih komičara

0
783

Oni su nam godinama ulepšavali dane, ni jedan od njih više nije na ovome svetu a mi se nadamo da se svi zajedno “tamo gore “negde sjajno provode i zabavljaju među sobom! Pa da krenemo u jednu jako smešnu pustolovinu, gde vam predstavljamo 10 srpskih neprevaziđenih komičara!

Miodrag Petrović „Čkalja” (1924 – 2003)

Čkalja je bio srpski glumac i jedan od najboljih komičara na teritoriji bivše Jugoslavije. Teško je na jednom mestu pobrojati sve velike uloge, ove legende, ali pomenućemo samo serije: “Servisna stanica”, “Ljubav na seoski način”, “Kamiondžije”, “Vruć vetar” (1980) da li je malo?

Mija Aleksić (1923-1995)

Mija Aleksić bio je autentični pozorišni, filmski, estradni, radio i televizijski umetnik širokog dijapazona, kreator smešnoga protkanog setom. Znao je da udahne život i u najneuverljivije tekstove, a često je bio prekoravan da bez mere rasipa svoj talent. Njegovo je načelo bilo: “Igraj estradu kao najveću komediju.”

Pročitajte i  Istoričari poručuju: Danas bismo bili Švajcarska ili Švedska da je ON ostao srpski vladar

Radmila Savićević (1926 – 2001)

Popularnost je stekla kao Violeta u “Kamiondžijama”, devojka zaljubljena u Paju Čuturu (Pavle Vuisić), i kao baka Vuka u “Pozorištu u kući”. Krajem osamdesetih tumači lik sekretarice Žarke u “Boljem životu”, a godine 1995. njena karijera dolazi do vrhunca ulogom Riske Golubović u „Srećnim ljudima” gde je glumila bakicu bez dlake na jeziku koja isteruje pravdu i nikada ne miruje. Radmila Savićević ostala je upamćena po ulogama baka i dobronamernih, prostodušnih žena sa sela.

Borivoje Bora Todorović (1929-2014)

Legenda naše glume koji nas je napusti 2014. Daleko od toga da ga pamtimo samo po komičnim uloga! Bio je glumac koji je mogao da igra sve. Ipak, setimo se ovde jedne od njegovih najvećih bravura – Boba iz kultne serije “Vruć vetar”.

Dragomir Bojanić Gidra (1933-1993)

O najsmešnijim likovima srpske kinematografije je nemoguće govoriti, a da se ne pomene čuveni “her Žika” iz maratonske sage “Žikina dinastija”. kao i  Dragomira Bojanića Gidru!
Najveću popularnost, širom SFRJ, stekao je ulogom Žike Pavlovića koju je, u deset delova filma “Lude godine” tj. “Žikine dinastije”.

Pročitajte i  Deo Srbije koji je najlepši kada se poseti u jesen: Predeo naslikan najlepšim bojama

Dušan Poček (1932-2014)

Kada pominjemo “Bolji život” i “Srećne ljude” nemoguće je zaobići Dušana Počeka još jednog glumca koga smo izgubili u 2014. godini. Naime, možda nekome njegovo ime neće ništa značiti. Ipak, ako kažete Jezdimir Uskoković ili Ilija Pandurović, svi će se sa setom nasmejati

Olivera Marković (1925-2011)

Još jedna legendarna srpska glumica za koju se ne može reći da je bila samo komičarka. Olivera Marković je igrala i u pozorištu i na filmu, a bavila se i pevanjem.

Danilo Lazović (1951-2006)

Bio je jedan od najpopularnijih domaćih dramskih umetnika. Glumio je u velikom broju filmova i pozorišnih predstava. Ipak, njegova uloga Šćepana Šćekića u TV seriji Srećni ljudi postala je legendarna.

Pročitajte i  Sa svog imanja ovaj čovek ima najlepši pogled u Srbiji: Prve i jedine komšije su mu beloglavi supovi, a vrata njegovog doma otvorena su za sve

Zoran Radmilović (1933-1985)

Godine 1964, zbog odustajanja Ljube Tadića, Radmilović uskače u naslovnu ulogu u “Kralju Ibiju” – predstavi koju pretvara – razotkrivajući potpuno izuzetnu glumačku nadarenost – u trijumf improvizacije po kojoj će ostati umamćen generacijama.

Svoju poslednju 299 predstavu “Radovan III” je održao 9. juna 1985. godine uz velike bolove, ali opet uz njegovu veliku želju predstava je održana do kraja. Samo tri dana kasnije prebačen je u bolnicu iz koje se nije vratio.

Danilo Bata Stojković (1934-2002)

Danilo “Bata” Stojković je bio jedan od najpoznatijih srpskih pozorišnih, televizijskih i filmskih glumaca.

Ipak, i većina uloga koje je Bata glumio bile su isto takve – svestrane, životne, i i komične i tragične u isto vreme. Setimo se samo Ilije Čvoroviča iz “Balkanskog špijuna”, Lakija Topalovića iz filma “Maratonci trče počasni krug” ili Brke iz legendarnog “Ko to tamo peva”.

Izvor: Dnevno.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime