Ovako je govorio patrijarh Irinej: “Ne mogu da shvatim da Prizren bude u drugoj državi”

0
628

Prilikom jedne posete srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji, patrijarh srpski Irinej je rekao:

“Ja ne mogu da shvatim da Prizren, gde sam ja bio preko 15 godina, bude u nekoj drugoj državi, Pećka Patrijaršija, Dečani, Gračanica. To u moju glavu ne ulazi, a pogotovo ne u srce. Videćemo. Kuvaju se stvari, delimično se malo i menjaju, valjda ćemo isplivati iz ovog gliba u kojem jesmo”, govorio je patrijarh Irinej. Istakao je da Crkva nikada nije menjala svoj stav, a on glasi: “Tu smo i tu ostajemo dokle postojimo”.

Pročitajte i  Čehov objasnio: Evo zašto je muškarcima LAKŠE da žive sa GLUPOM ženom

“Neka okupiraju, kao što okupiraju, neka uzmu, neka osvoje, ali ne smemo da im to damo. To je osnovna stvar”, kazao je patrijarh.

Rekao je i da Crkva prati sve što se dešava na teritoriji Kosova i Metohije.

“Vaš položaj je težak, možda teži nego ikada, ali moramo se svi boriti da se ovde održimo. Dok smo ovde, to je naše, ako budemo, ne daj Bože, napustili ove svete prostore, onda to već neće biti naše. Može biti u srcu, ali ne, nadamo se pre svega u pomoć Božiju i svetitelja koji počivaju na Kosovu, u Pećkoj patrijaršiji, u Dečanima”, kazao je tom prilikom poglavar SPC.

Pročitajte i  Patrijarh Pavle nosio je majčino prezime Stojčević: Dan SLAVE koju je slavio rešio je MISTERIJU POREKLA omiljenog patrijarha

“Dolaze mnoga teška iskušenja i nevolje, ali i prolaze. Možda je ovo nama samo jedna dobra opomena da se vratimo Bogu i sebi, ovo je velikim delom učinjeno zato što smo mi udaljeni i od Boga i od sebe, a mi ćemo ovim stradanjem i verom svojom ponovo postati ovde gde jesmo i ostati za svagda”, zaključio je tada patrijarh srpski Irinej.

Pročitajte i  Podsetimo se kako je patrijarh Pavle govorio o slavama: Slava je i imendan i rođendan, ali ne pojedinca, već cele porodice i plemena

izvor: B92

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime