Овако је говорио патријарх Иринеј: “Не могу да схватим да Призрен буде у другој држави”

0
1383

Приликом једне посете српских светиња на Косову и Метохији, патријарх српски Иринеј је рекао:

“Ја не могу да схватим да Призрен, где сам ја био преко 15 година, буде у некој другој држави, Пећка Патријаршија, Дечани, Грачаница. То у моју главу не улази, а поготово не у срце. Видећемо. Кувају се ствари, делимично се мало и мењају, ваљда ћемо испливати из овог глиба у којем јесмо”, говорио је патријарх Иринеј. Истакао је да Црква никада није мењала свој став, а он гласи: “Ту смо и ту остајемо докле постојимо”.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

“Нека окупирају, као што окупирају, нека узму, нека освоје, али не смемо да им то дамо. То је основна ствар”, казао је патријарх.

Рекао је и да Црква прати све што се дешава на територији Косова и Метохије.

“Ваш положај је тежак, можда тежи него икада, али морамо се сви борити да се овде одржимо. Док смо овде, то је наше, ако будемо, не дај Боже, напустили ове свете просторе, онда то већ неће бити наше. Може бити у срцу, али не, надамо се пре свега у помоћ Божију и светитеља који почивају на Косову, у Пећкој патријаршији, у Дечанима”, казао је том приликом поглавар СПЦ.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

“Долазе многа тешка искушења и невоље, али и пролазе. Можда је ово нама само једна добра опомена да се вратимо Богу и себи, ово је великим делом учињено зато што смо ми удаљени и од Бога и од себе, а ми ћемо овим страдањем и вером својом поново постати овде где јесмо и остати за свагда”, закључио је тада патријарх српски Иринеј.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

извор: Б92

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име