OVE NAMIRNICE ČUVAJU VAŠE ZDRAVLJE: Štite kosti i sprečavaju osteoporozu

0
1512

Kako biste očuvali kosti i sprečili osteoporozu jako je bitno da počnete sa vežbanjem još u ranom periodu mladosti.

devojčice
U periodu adolescencije je jako važno da mladi ljudi budu fizički aktivni jer to pospešuje rast i razvoj kostiju.

aerobik

Pored fizičke aktivnosti, od izuzetnog značaja je i ishrana, a redovnom konzumacijom ove tri namirnice smanjujete mogućnost da vaše kosti obole!

Brokoli

Brokoli (Brassica oleracea) pripada porodici zelenog povrća i pun je različitih minerala i proteina, a naročito kalcijuma. Najbolje je konzumirati ga u sirovom stanju u obliku salate, mada ga možete jesti i kuvanog, isprženog u malo ulja ili obarenog na pari. Važno je da imate na umu da termalna obrada uništava neke od važnih sastojaka brokolija.
Najbolji način za očuvanje svih minerala u brokoliju jeste da ga skuvate u provreloj slanoj vodi u periodu od 5-6 minuta.

brokoli

Zrele banane
Pored toga što su veoma ukusne namirnice, banane su pune različitih nutrijenata koji mogu da zamene kompletan obrok. One su efikasne protiv osteoporoze pošto su bogate mineralima kao što su kalijum, mangan, magnezijum i fosfor, ali i folnom kiselinom.

banana

Banane sadrže i vitamine koji su odgovorni za održavanje gustine kostiju. Interesantno je da naučnici napominju da je bolje jesti zrele, „istačkane“ banane pošto one nezrele sadrže protein koji ometa jedan od važnih enzima u organizmu.
Suve banane takođe poboljšavaju vaš metabolizam, a sadrže sve korisne sastojke u koncentrisanom obliku.

Susam i jogurt
Susam (Sesamum indicum) je jedan od veoma korisnih suplemenata za borbu protiv osteoporoze, a susamovo ulje se smatra veoma zdravim i često se koristi kao zamena za maslinovo ulje.

susam i jogurt namirnice
U susamu se nalaze velike količine kalcijuma, mangana, bakra, magnezijuma i selena. Susam je takođe odličan izbor za sve one koji nemaju dovoljno kalcijuma u organizmu. Samo dodajte kašičicu semena susama u 0,5 dl jogurta i ostavite da odstoji preko noći, a zatim ujutru to pojedite na prazan stomak.

Stvar ukusa

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име